Ordförandebrev

Ordförandebrev nr 1 Nyårsdagen 2021                                                                                              

         Ornament, Snöflingor, Band, Dekoration, Dekorativa

Till alla medlemmar

Gott Nytt År!

Nya planer, nya förhoppningar, nya förutsättningar – jag hoppas verkligen att vi snarast möjligt kan komma tillbaka till en normal vardag. Vaccinet mot Coronaviruset kommer förhoppningsvis att öppna upp omvärlden och göra det lättare för oss att träffas igen.

Strax före jul kom vårens program, del I i brevlådorna. Några försändelser blev försenade pga felaktig adress. Får jag påminna igen om att göra adressändringar på Mina sidor på sujkp.se?

Den 8 januari är sista dag för anmälan till aktiviteterna med sista betaldatum dels den 1 februari, dels den 28 februari. Senast den 16 januari finns bekräftelse på respektive Mina sidor.

Den 1 mars startar föreläsningarna, denna gång med två digitala föreläsningar som vi fått tillgång till via Nordvästra Skånes SeniorUniversitet. Ta chansen att lyssna på Bodil Jönsson om hennes nya bok och Povel Ramel, en av mina favoriter ska jag inte missa. I höstas startade ett nätverk med ett antal SU spridda över landet, unga och äldre SU med olika medlemsantal och olika struktur, för att finna nya vägar i planeringen och att tipsa varandra i Coronatider att skapa ett program för alla normala programpunkter som inte kunde genomföras. Vårt SU ingår i nätverket. Möten hålls med hjälp av Zoom. Dessutom har Uppsala Senioruniversitet ordnat med två ordförandekonferenser via Zoom för diskussion av några frågor som skulle behandlats på den nationella samordningskonferensen i september 2020 i Visby som förstås fick ställas in. Om pandemin tillåter det kommer samordningskonferensen i stället att hållas under hösten 2021.

Som omväxling till den traditionella julmaten har jag testat ett par recept ur Tareq Taylors nya kokbok Det goda livet som jag fick i julklapp av min bror, också han matlagningsintresserad. Både tomatsoppa och Kyckling Stroganoff föll mig i smaken. Jag kan rekommendera boken som ren nöjesläsning, vackra bilder och pedagogisk framställning. Under julen har vi också njutit av Birgit Carlstens äppelkaka från hennes barndom. Receptet finns i boken Ur Smålands skafferi, utgiven av Smålands Akademi. Erik Lindfelt talade om den när han berättade för oss som samlats på Fröjden en måndagseftermiddag i november. Erik Lindfelt återkommer som föreläsare vid månadsmötet i mars då vi också har vårt årsmöte.

Veckans tips återkommer i mitten av januari. Berätta gärna för oss om roliga saker att göra, läsa, lyssna på eller på annat sätt njuta av! Kanske någon fin julklappsbok? Någon härlig konsert?

Senare i januari kommer vi med en ny tävling. Följ med på hemsidan vad som händer!

Välkommen till vårens program!

Med nyårshälsningar

Tora Wigstrand, ordförande

 

              

SU Ordförandebrev nr 11    2020-11-26

Till alla medlemmar

Vintermörkret faller allt tidigare men vi har ju mindre än en månad kvar tills det vänder igen. Jag hoppas innerligt - och jag tror många med mig - att december också medför en vändning till ljusare tider i Coronapandemin och att Folkhälsomyndigheten på Luciadagen kommer med ett glädjande julbudskap – som en belöning för att vi varit så noga med att iaktta restriktionerna sedan pandemin bröt ut.

Styrelsen har beslutat att medlemsavgiften för 2020 också gäller för 2021 eftersom vi inte kunnat bedriva mer än en mycket begränsad verksamhet under det här året. Olyckligtvis kom regeringsbeslutet om begränsning till max 8 personer, som gäller även för föreningsmöten, lagom till att vi lyckats komma överens med Kvarteret Ödlan om en lösning som skulle hjälpt oss att träffas ute men nu får det anstå till våren.

I fredags deltog jag i en konferens med SU-ordförande över hela landet. Det är inspirerande och nyttigt att höra om andras erfarenheter och tips, glädjeämnen och allt vi kan hjälpa varandra med. Vissa SU, t.ex. i Stockholm, Uppsala och Nordvästra Skåne har kunnat genomföra en omfattande verksamhet med föreläsningar och studiecirklar med hjälp av Zoom och andra digitala tekniker. Vårt SU kommer att ta de första digitala stegen i verksamheten under våren 2021. De båda första föreläsningarna i mars blir digitala, den första blir utan kostnad med en spännande och välkänd föreläsare. Se mer i kommande program som distribueras ca 15 december!

När du är ute på promenad kan kanske någon av stadens restauranger eller kaféer var ett lämpligt mål eller stopp på vägen för lunch eller fika med en god vän. Ofta finns det seniorpris efter kl 13 för dagens lunch eller vill du kanske bara stanna till för att pigga upp dig med en kopp kaffe. Många ställen har lagt ner stor energi på att Coronasäkra sin miljö och se till att det finns gott om plats mellan borden. Det är också fint att se att så många affärer nu i Coronatider underlättar för kunderna på olika sätt, t.ex. genom att se till att du kan vara ensam i affären eller att personalen kommer ut med varorna om du inte vill gå in. Glädjande att se hur man månar om 70+-gruppen!

Snart dags för pepparkaksbak? Du som inte bakar själv – ja, förresten egentligen alla: Om du hittar Kronans Cederpepparkakor, 1900-tals favoriter, en silvrig ca 20 cm hög plåtburk, missa då inte att ta med en burk hem! När jag åkte till Bryssel för EU-förhandlingar var det ett måste att fylla resväskan med Kronan-burkar, inte bara till svenskar i ”exil”. En av mina holländska vänner påminde alltid i mycket god tid. I gengäld fixade han halvåret senare, i maj, den mest fantastiska sparris som jag fått njuta av.

Slutligen kanske ett julklappstips: Kommer ni ihåg att Anita Campbell föreläste för oss för ca ett år sedan om Fåglarnas hemligheter? Hon har nu gett ut en bok om hur forskning på fåglar har inspirerat vetenskapen att lösa svåra medicinska gåtor.

På snart återhörande och med hälsningar

Tora Wigstrand, ordförande