Ordförandebrev

Ordförandebrev nr 6         17 juni 2020

Sommarbrev till alla medlemmar
                                     

Nu är det dags för ledighet och en förhoppningsvis fin och avkopplande sommar. Jag tillhör dem som hoppas och tror att Coronapandemin snart är över, i vart fall att restriktionerna lättar och att SU kan genomföra sitt höstprogram som planerat. Det har känts tomt att inte kunna fullfölja alla programpunkter som vi planerat för våren. Tack för alla rara och vänliga hälsningar!

Styrelsen har för säkerhets skull redan börjat planera för ett alternativt genomförande och är i full gång med att undersöka olika modeller med digital teknik m.m. Vi hoppas att det osäkra läget inte ska avhålla någon att anmäla sig till de olika aktiviteterna. För att förhoppningsvis underlätta ställningstagande har vi delat på anmälningsförfarandet inför höstens program så att aktiviteter tom ca mitten av oktober har sista anmälningsdag den 7 augusti och resten av höstprogrammet senast den 15 september. Se mer i programmet. Vi kommer att göra vårt allra bästa för att hösten ska kunna bli så bra som möjligt.

I lördags såg jag ett intressant program i SVT 2, She composes like a man, en svensk musikdokumentär från förra året. Den norska dirigenten Cathrine Winnes berättade om kvinnliga kompositörer och deras orkestermusik, bl.a. Ethel Smythe och Signe Lund, deras öden och äventyr, motgångar och framgångar. Se gärna programmet som ingår i en serie med fyra avsnitt.

Under Coronatiden har jag funderat en hel del på vad man skulle kunna göra nu i sommar och kommit fram till att ett utmärkt tips är att promenera i alla Jönköpings fina parker. Min favorit är Rosariet med alla fantastiska planteringar och den vackra herrgården. Alla kan njuta av allt vackert och den med specialintresse hittar ovanliga sorters rosor, träd och perenner. Eftermiddagskaffe är också på sin plats, dubbel njutning, eller hur? Andra parkfavoriter är Brunstorps gård och Jönköpings stadspark som båda har så mycket fint att erbjuda.

Ett annat mer lekamligt tips inför midsommar är jordgubbar med det pärlande vinet Nivole (alkoholhalten är bara 5%) från Piemonte, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/nivole-778702. Dela eller skiva jordgubbarna och häll över vinet. Härligt och snabbt ordnat! Jag lärde mig det på vin- och matresa i Piemonte för några år sedan och sedan dess är det en klar sommarfavorit.

Nu vill jag önska alla Glad Midsommar och en fortsatt skön sommar.

På återseende när hösten kommer

Tora Wigstrand, ordförande

 

Ordförandebrev nr 5     1 juni 2020

(bifogas i utskicket av höstens program)

Till alla medlemmar

Välkommen till SU-programmet för hösten 2020! Välj och vraka bland utbudet – hoppas att det lockar! Vi hoppas också att läget har normaliserat sig när det är dags att starta höstens aktiviteter så att vi kan genomföra allt planerat. Om inte, tvingas vi vid behov göra nödvändiga justeringar. Folkhälsomyndigheten har utlovat besked i nästa vecka om hur vi ska kunna röra oss i lite större cirklar under sommaren och jag ser fram emot att restriktionerna förhoppningsvis lättar.

För att göra det lite lättare att ta ställning till anmälan till och genomförande av höstens aktiviteter har vi bestämt oss för två olika sista anmälningsdatum. Titta noga efter vad som gäller! Kassören vill också påminna dem som ännu inte betalat medlemsavgiften för 2020 att göra detta snarast. Erlagd medlemsavgift är en förutsättning för att delta i höstens aktiviteter.

En glädjande nyhet vill jag gärna presentera för er. Jönköpings kommun har beslutat utse SU till mottagare av årets folkbildningsstipendium på 10 000 kr med motiveringen ”För ert arbete att enligt god folkbildningstradition ha skapat en gemenskap för medborgare med en kunskapstörst som aldrig avstannat”. Styrelsen är stolt över utmärkelsen.

Nu önskar jag alla en skön, innehållsrik och avkopplande sommar och att alla förblir friska.

På återseende

Tora Wigstrand, ordförande

 

 

Ordförandebrev nr 4    11 maj 2020

Till alla medlemmar

Idag är det Mörrums ”nationaldag” då laxfisket med not har premiär. Sportfiskesäsongen inleddes redan i mars med ovanligt högt vattenstånd i Mörrumsån. När jag var liten var det tradition, om 11 maj inföll så att familjen kunde vara på plats, att framåt kvällen gå ner till ”Floden”, det lugna partiet nedanför fallen vid Kungsbron och begå premiären då två roddbåtar sakta drog noten mellan sig ungefär 200 m. Oftast blev det lax först framåt 21-tiden och det var spännande att nästa dag gå ner till Kungsbron och titta på resultatet från natten i den stora laxlådan. Ibland fanns det riktigt stora fina silverskimrande laxar där https://www.instagram.com/p/CADhxtnDWIo/.

I år är allt inställt i Mörrum liksom det är här. Världen ser verkligen annorlunda ut nuförtiden med inställda evenemang och begränsade sociala kontakter. Styrelsen saknar alla trevliga kontakter i SU-verksamheten. Vi är besvikna över att inte kunna anordna Kvar i stan i sommar men det finns ju f.n. tyvärr inga förutsättningar för sådana aktiviteter.

I förhoppningen att pandemin snart ska vara över eller läget i vart fall ska medge att vi kan träffas igen har styrelsen idag haft telefonsammanträde om höstens aktiviteter och ingående diskuterat hur vi ska förhålla oss. Utgångspunkten är ett sedvanligt program som kan komma att förändras i olika delar beroende på rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Höstens program skickas ut i mitten av juni och då vet vi säkert mer om påverkan från pandemin. Vi kommer att på försök ha två olika sista datum för anmälan, senast den 7 augusti som avser aktiviteter fram till halva oktober och senast den 15 september för resten av hösten. Vi hoppas att det ska underlätta anmälan för alla.

Styrelsen vill gärna skicka en liten uppmuntran, en liten majpresent. Vi har bett Jerry Waldemarsson att göra ett specialkryss för SU som bifogas detta brev. Sista dag för inlämning är den 3 juni. Se anvisningarna på krysset! Tio vinnare, som lottas bland de rätta svaren, får tre trisslotter per person. Lycka till!

Med tack för alla trevliga mail som kommer till oss och med hälsningar önskar jag alla en fin Kristi himmelsfärdshelg och Glad Pingst framöver!

Tora Wigstrand, ordförande

 

Ordförandebrev nr 3    8 april 2020

Till alla medlemmar

Många tack för alla uppmuntrande mail m.m. som kommit till oss i styrelsen! Det värmer. Också många tack för alla tips som vi samlar och publicerar successivt under Veckans tips! Fortsätt gärna skicka in tips som vi alla kan ta del av!

Under lördagskvällen lyssnade jag på konserten från Berwaldhallen, Konsert direkt till dig, en tom salong, en decimerade orkester med hela scenen till förfogande och Radiokören effektfullt utplacerad på läktaren. Mycket vackert att njuta av, inte minst Förklädd gud med Stina Ekblad som recitatör, https://www.svtplay.se/video/26265650/konsert-direkt-till-dig.

Våren har kommit trots både hård blåst, regn och hagelskurar. Mer än 19 000 tranor i början av april som nu pausar några dagar vid Hornborgasjön men det blir ingen resa dit i år. Naturum och Trandansen är stängda så att vi inte ska frestas att trängas med den stora publiken som vill studera tranorna på plats. Vi kan se dem med hjälp av livekamera som Länsstyrelsen i Västra Götalands län har på nätet, se länken extra.lansstyrelsen.se/hornborga/Sv/Pages/default.aspx

Kassören Nils Östman började för en vecka sedan det mycket stora arbetet med att gå igenom alla återbetalningar som ska göras pga vårens inställda aktiviteter. Styrelsen har beslutat att återbetala avgifter för alla berörda aktiviteter när beloppet överstiger 100 kr för respektive medlem. Vi har tagit reda på hur andra SU gör och förfaringssättet skiljer sig mycket åt. Vissa SU betalar inte tillbaka något, andra vissa delar med olika belopp och t.ex. Växjö har samma modell som vi valt. Återbetalning kan ske nu och medlem som har pengar att vänta och som ännu inte lämnat kontonummer till kassören ombeds göra det nu.

Folkuniversitetet bytte telefonisystem i förra veckan och det påverkade oss i SU. Efter mycken möda och stort besvär, dvs med brist på tillräckliga instruktioner och ett stängt FU-lokalkontor, har vi lyckats få igång vår kontorstelefon och jag hoppas att allt ska fungera nu. Det var olyckligt att den nya telefonin skulle installeras nu men FU kunde ju inte veta att det skulle komma att ske mitt under Coronavirusets framfart.

Det blir en annorlunda påskhelg i år liksom i stort sett varje dag nu är annorlunda. Det får bli promenader, böcker, goda måltider, lite trädgårdsarbete och några fina digitala tips. Det är härligt att se vårblommorna sticka upp och färga rabatter och gräsmattor i trädgårdar och parker. Hoppas att alla får en lugn och fin helg och får fortsätta att vara friska!

GLAD PÅSK                                 
önskar
Tora Wigstrand

 

Ordförandebrev nr 2       21 mars 2020

Till alla medlemmar

Styrelsen och övriga funktionärer beklagar verkligen den uppkomna problematiska situationen med Covid-19influensan som vi hamnat i. Svårigheten att förutse när vi kommer att vara tillbaka i en normal vardag gjorde att vi liksom andra senioruniversitet bestämde oss för att resten av våren 2020 är en förlorad period för vår verksamhet. Hjärtligt tack för alla positiva och uppmuntrande mail! Vi ser nu framåt och planerar att i mitten av juni kunna skicka ut en fullmatad katalog för hösten 2020.

Under våren kommer styrelsen att tipsa SU:s medlemmar om intressanta föredrag, vacker musik, skön konst och annat som vi kan ta del av vid datorn. Vi kommer att lägga in en ny flik på hemsidan, Veckans tips, under Aktuellt.

Veckans föreläsningstips handlar om Selma Lagerlöf och Alfred Dalin, som finns på länken www.ju.se/offentliga. Lektorn i didaktik vid Uppsala universitet Anna Nordlund berättar för oss om det stora läseboksprojektet Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, ett projekt som Alfred Dalin och Fridtjuv Berg initierade. Selma Lagerlöf tillhör mina favoriter i den svenska litteraturen.

Veckans musiktips finns på YouTube, länken https://www.youtube.com/watch?v=5YC4oV-lamk&list=RD5YC4oV-lamk&start_radio=1 där den amerikanska konsertorganisten Monica Czausz spelar Johann Sebastian Bachs Preludium och Fuga i D-dur på Bachorgeln i Christ the King Lutheran Church i Houston, Texas. Jag är fascinerad av att se hennes fötter spela på pedalerna i raskt tempo i skor med klack! När jag på 1960-talet utbildade mig till organist var det viktigt med platta skor så att man kunde spela även med hälarna. Lyssna och njut av Monica Czausz’ skickliga framförande!

Veckans konsttips är Arne Jones’ skulptur Spiral åtbörd i Norrköping. Bengt Lagerkvist berättar på svtplay.se, https://www.svtplay.se/video/13940204/konst-som-retat-manga/konst-som-retat-manga-spiral-atbord?info=visa&start=auto. Spännande rörelse, fantasieggande och utmanande.

Nästa vecka kommer det nya tips.
Med hälsningar
Tora Wigstrand

 

Ordförandebrev nr 1 2020

Till alla medlemmar

En ny termin i ett nytt decennium har börjat. Det första månadsmötet ägde rum den 23 januari då vi fick höra Erik Lindfelt berätta om ett spretigt Småland, om gränser och gränsdragning och om ett okänt medeltida härad, Handbörd, i Kalmar län. Vi fick en intressant historielektion.

Det stora antalet anmälningar till vårens program ledde ju till att många aktiviteter måste lottas men det finns lediga platser vid både föreläsningar och annat. Läs mer på hemsidans startsida!

Vid årsmötet delade jag ut beröm för att så många är duktiga och lämnar tidigt återbud vid förhinder. MEN trots det behöver jag påminna om vikten av att höra av sig till respektive ansvarig när du vet att du inte kan delta i en kommande programpunkt. Redan har det stått tomma platser vid attraktiva/lottade programpunkter eftersom medlemmar som fått V uteblivit utan att meddela sig. För oss som ansvarar för terminsprogrammet känns det särskilt angeläget att få möjlighet att hälsa reserver välkomna när det är möjligt.

Årsmötet 2020 äger rum den 19 mars kl. 14.00 i Pingstkyrkan. Den som vill läsa årsmöteshandlingarna i förväg kan titta på vår anslagstavla utanför expeditionen, plan 5 på Skolgatan 25. Handlingarna kommer att anslås där den 5 mars.

I år fyller SU femton år och vi kommer att fira det någon gång under hösten. Mer information kommer i samband med att höstprogrammet skickas ut.

Arbetsgrupperna är i full färd med att planera för hösten och vi tar gärna emot förslag till programinnehåll. Vi välkomnar också gärna dig som vill vara med i någon del av SU-arbetet. Hör av dig till styrelsen eller med ett mail till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Med hälsningar

Tora Wigstrand