Sommartips

 

Natur, Landskap, Fältet, Fält Av Raps

Sommardikt


”Var glad min själ åt vad du har
nu har du hundra sommarda’r
och detta är den första.
När solens lopp sin ände tar
då har du nittionio kvar
och någon blir den största.


Giv noga akt på var du står
i morgon blir med ens i går
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får
är hundra sommarda’r per år
imorgon är den andra.”

Caj Kajenn Lundgren

 

De vilda blommornas dag - 20:e juni

Den 20:e juni går tusentals människor på blomstervandringar och andra blomsteraktiviteter i Sverige, Norge, Finland, Island, Danmark samt Färöarna och Grönland. Denna dag ges människor möjlighet att gå ut på blomstervandring, där vi tittar på och lär oss om våra vilda växter och upplever naturen i vår närhet.
Kunniga ledare berättar hur man känner igen olika växter och i vilka miljöer man träffar på dem. Vårt land har stor utsträckning i nord-sydlig riktning, vilket innebär att man i södra Sverige kommer att njuta av en frodig försommarflora medan det är de tidiga vårväxterna man söker upp i de nordligaste delarna av landet.

Gå in på: dvbd.se och se om det finns någon vandring eller aktivitet i närheten av där du befinner dig. 

De vilda blommornas dag på egen hand.
Det går också att uppleva De vilda blommornas dag på egen hand.
Ta en promenad bland blommorna, ta gärna med dig häftet ”växter jag mött” och se vilka blommor du hittar. Häftet finns att ladda ner för utskrift, eller ta med det i mobilen.
Fota något du ser och dela gärna med dig av dina blomsterupplevelser under De vilda blommornas dag.
Tagga bilderna med: #devildablommornasdag och #dvbd2021 

Följ med Emil Nilsson på en kort vandring som han gjorde förra året i videon: Fem vilda växter på De vilda blommornas dag, du hittar den och andra filmer på vår YouTube kanal: svenskbotanik.se/youtube

 

Vandalorum i Värnamo


Anton Alvarez, Glaserat glasgods 2018. Foto: Erik Wålström
 
 
 
Läs mer om utställningen

 

 

På Thielska galleriet i juni

6 jun  Blockhusuddens sommarnöjen – en vandring bland stugor och grosshandlarvillor
8 jun  Skulptur och arkitektur - visning i parken på Thielska
12 jun  Arkitekturvisning. Martin Rörby berättar om Thielska Galleriet
13 jun   Blockhusuddens sommarnöjen – en vandring bland stugor och grosshandlarvillor
15 jun   Skulptur och arkitektur - visning i parken på Thielska
19 jun –26 sep   Individ och andlighet. Från Albert Edelfelt till Helene Schjerfbeck, Gyllenbergs samling
20 jun  Blockhusuddens sommarnöjen – en vandring bland stugor och grosshandlarvillor
22 jun Skulptur och arkitektur - visning i parken på Thielska
27 jun Blockhusuddens sommarnöjen – en vandring bland stugor och grosshandlarvillor
29 jun  Skulptur och arkitektur - visning i parken på Thielska


  

Några småländska smultronställen
Sladö  & Hasselö
Dansande tärnor följer båten från Västervik. Vid den timslånga färdens slut väntar frodiga Hasselö med röda stugor, vita fiskebåtar, sandstrand och lanthandel. Hyr cykel eller sikta på vandrande upptäckter till tvillingön Sladös blomsterrika naturreservat. Ät ljuvlig fisksoppa på torsk och lax på Restaurang Sjökanten eller kalasa på nybakade bullar och surdegsbröd från Hagaslätts hembageri som utlovar frukost hela dagen. Övernatta på vandrarhem eller sov i drängstuga. Kajakuthyrning finns också.

Café Sergel, Lindshammar
Trots att Lindshammar är så litet att orten knappt syns på några kartor har platsen ändå satt rejäla avtryck. Glasbruket födde Sergels torgs iögonfallande kristall-vertikalaccent. Idag är hyttan nedlagd och ersatt av Café Sergel som fyller ut de äldsta arbetarbostäderna med allt från italiensk kaffetradition och baristaskola till småländsk husmanskost och småländska tapas på lokala råvaror. Bed & breakfast finns också.

Rälsbuss-luffa
Rälsbussfärden Hultsfred–Västervik går på smalspår som håller sig till den udda bredden av 891 millimeter. Småbrutet kulturlandskap varvas med mörka skogssjöar. Glass-stopp och bensträckarpaus vid stationen i Verkebäck följs av kaffepaus och fika i Ankarsrum. Vid slutmålet väntar Västervik med skärgård.

Matstaden Växjö
Växjös kulinariska evolution tillhör Smålands absolut största landvinningar. Internationellt lovordade PM & Vänner lockar med finsmakarrestaurang, avslappnad bistro, takbar och bageri. Charmiga Café de luxe bjuder på lustfyllda matupplevelser till priser lägre än genomsnittet. Dessutom bar och scen som gästas av Sveriges rockelit. Sugen på mer? Testa prisade gourmet-japanen Izakaya MoshiToftastrands konditori med ljuvlig passionsfruktsbakelse, Grilleriets världsberömda burgare och vietnamesiska pärlan An-Viet.

Eksjö
Under 1500-talets nordiska sjuårskrig eldade Eksjös invånare upp sin stad för att den inte skulle falla i händerna på fienden. Då den skulle uppföras på nytt valde de tålmodiga Eksjöborna åter att bygga i trä. Idag är staden en av få i Sverige som ser ut som städer gjorde förr. Röda timmergårdar med eller utan svalgångar varvas med slutna kullerstensgårdar. Lyssna till stadsvandrande appen Telling Eksjö och avsluta med raggmunks-lunch på det pampiga stadshotellet i Eksjös gamla rådhus från 1862. 

Fler restips, guider och artiklar om Sverige hittar du här!

 

Kulturskolans elever ställer ut på Svavel på Tändsticksområdet 12 - 20 juni.

Eleverna på Kulturskolans filmlinje samt bildlinje visar måleri, akavarell, skulptur, keramik, teckning och blandteknik. Resultatet av deras arbete får du uppleva på Konstnärshuset Svavel.     Varmt välkomna! Öppettider: On 16 – 18   Lö 13 – 15     Svavelsticksgränd 23 Jönköping

             Yoyo Nasty - Happy Place

 

Österängens Konsthall   Birkagatan 8   Yoyo Nasty – Happy Place   19 jun - 22 aug

Välkommen in i ett förvrängt landskap av artificiell natur med förtrollade växter som växer snabbt, överallt och sträcker sig ut i varje vrå. Här bor galna men snälla karaktärer. Vindögda och glada, ofta på språng och med tungan hängandes ut. Klumpiga tassar rusar förbi. Tårna är målade i chockrosa nagellack som  matchar bra med de mörkblå vågiga ränderna. Taxarna gör en u-sväng. Tigern plockar upp en groda och skuttar iväg till festen. Där blir det dans och dessert. Vilket härligt ställe. Ett happy place.
 I utställningen ”Happy Place” får besökaren får kliva in i en färgsprakande och lekfull bildvärld. I utställningen presenteras måleri, en väggmålning och videoverk med interaktiva aspekter där betraktaren får leka fritt i gränslandet mellan konst, kropp och teknik.


Yoyo Nasty (f. 1991) är baserad i Stockholm och tog sin MFA från Konstfack 2019. Hon arbetar i första hand med ett lekfullt och drastiskt måleri, befolkat av fantasifulla karaktärer och vilda växter. Naturen är en återkommande inspiration, men i Yoyo Nastys värld reproduceras den på ett surrealistiskt sätt. Yoyo Nasty har tidigare bland annat ställt ut på Pada Studios i Lissabon samt Konsthisseni Stockholm. I sommar visas hon utöver utställningen på Österängens Konsthall också på Vida Museum & Konsthall på Öland. Yoyo Nasty är också en flitigt anlitad illustratör med uppdragsgivare som Halebop, H&M, Spritmuseum  och Klarna.

Vernissage   Lördagen den 19 juni kl. 11.00-15.00.


Ett nytt tågluffarkort från SJ sommaren 2021!

Kortet gäller för obegränsat resande under sju, femton eller trettio och är giltigt under perioden 14 juni - 15 augusti. Korten är kraftigt rabatterade jämfört med att köpa enkelbiljetter, pensionärer reser billigast av alla. Kortet är personligt. SJ:s Tågluffarkort kan köpas på sj.se i SJ:s app under fliken Pendlarbiljetter, hos SJ Lounge, SJ Kundservice samt SJ:s återförsäljare.

Fakta om SJ Tågluffarkort 2021:

Pris från 1145:-   Alla linjer inom Sverige    Köp av tågluffarkortet ger dubbla SJ Prio poäng    Öppen reseperiod 14/6 - 15/8    Dagtåg 2 kl                    Nattåg 2 kl sittplats   20% rabatt i bistron samt på förbeställd mat   Platsreservation ingår där så är möjligt                                                                      Förköp kortet 15 dagar innan första resedag   Scandic ger 15 - 20% rabatt på hotell till de som köper tågluffarkortet och är SJ Prio medlemmar.

Mer information finns på: sj.se/tagluff

    tåg, sj, tågluffarkort, tågluffa, interrail, hållbart resande, svemester, hållbar turism

                                                                                                                                                                                                                                                                          Jönköpings kommun https://www.jonkoping.se/    Klicka på Uppleva & Göra – Friluftsliv och motion. Välj sista fliken i menyn till höger:Vandringsleder och promenader. Här finns 47 förslag, genom att klicka på namnet får du en beskrivning och upplysning om tillgängligheten.  https://naturkartan.se/sv/jonkoping ger tips om vandringar och naturreservat

Vid Axamobadet finns det vandringsleder med olika längder. Här kan de sportiga väljer en led på ca 5 km o de mindre sportiga kan gå 1,3 km eller 2,1 km. Start o mål är samma plats. Det finns några bord o bänkar i anslutning därtill. Gott om parkeringsplatser.

Rosenlunds herrgård och rosarium  Den vackra gustavianska herrgården i Rosenlund är en av de äldre byggnaderna i Jönköping. 1788 stod byggnaden färdig med en interiör smyckad med takmålningar och kakelugnar. Trädgården var tidigare en frukt- och grönsaksodling innan det blev ett stall för polisens hästar att husera i. Först 1978 gjordes trädgården om till ett rosarium som sedan dess utökats. Med sin blomstrande flora och mysiga sommarcafé är det väl värt ett besök.  Vägbeskrivning och mer information om Rosenlunds herrgård hittar du här.  

     

För några år sedan inventerades vattenkällor i Småland och på Öland. Beskrivning av sevärda källor finns i en skrift som kan hämtas digitalt på länsstyrelsens hemsida https://www.lansstyrelsen.se/jonkoping.html sök på 2015 45 Källor i Småland och på Öland. I bilagorna finns närmare beskrivning av källorna med bilder och karta samt koordinater. Söderut: Glörje offerkälla söder om Anderstorp. Här finns en fin plats för medhavd fika. Villstad hälsobrunn vid gamla Nissastigen. Intressant information om hälsobrunnar. Alebo brunnskälla. Ligger vid Alebo pensionat söder om Unnaryd. Österut: Torslund, tre källsjöar med klart och fint vatten. Brännvinskällan, norr om Eksjö vid vägen mot Askeryd. Lilla Lönhult, utnämnd till årets källa 2011 av källakademin. Passa också på och besök Skurugata, njut av utsikten efter en strapatsrik klättring genom skuran.    

Vandalorum i Värnamo. Spännande utställning: RESAN SOM REDSKAP 27.3 - 19.9 2021 | Museum för Konst och Design Vandalorum

Kulturgatan i Bodafors är ett kulturprojekt och en möteplats kring hantverk och skapande. Under semestersäsongen visas utställningar med olika teman inom samtida hantverk och form. I Bageri Röda Längan kan du njuta av av ekologiska och lokalt producerade bakverk. Du kan också titta in i familjen Lehmanns välbevarade intarsiaverkstad. Längre bort på Kulturgatn finns B-fabriken, den enda byggnaden som finns efter Svenska Möbelfabriken. Utdtällningen TRÄ ART är öppen till 20 september, SLÖJDVÄGAR till 31 oktober. Öppettider och information om workshops och evenemang www.kulturgatan.se

Vid E4:an strax norr om Gränna ligger en av Sveriges mest besökta sevärdheter - ruinen efter Brahehus. Brahehus är ett av våra fantastiska smultronställen, där 1000-tals bilar passerar förbi varje dag. Man kan inte undgå att se den fantasieggande ruinen och den hänförande utsikten över Vättern och Visingsö. På YouTube-kanal finns berättelsen om Brahehus

Brahälla slottsruin Vid en klippa ovanför sjön Noen ligger ruinen av Jaktslottet Brahälla. Greven Per Brahe den yngre använde Brahälla som jaktslott och det var även hans sista byggprojekt innan han avled år 1680. Under sina praktdagar hade slotten en källarvåning, sal, hall och kammare samt en altan för att bjuda sina gäster på en dramatisk utsikt. Slottsruinen ligger i Tranås kommun.  Här kan du läsa mer om Brahälla slottsruin och hur du tar dig dit

      

Gravfälten på Visingsö  På Visingsö finns det runt 800 förhistoriska gravar utspridda. Mest iögonfallande av de bevarade gravarna är de som finns samlade på öns tre gravfält: norra, mellersta och södra gravfältet. En undersökning av gravfälten visade att de äldsta av gravarna är från 500- f. kr. Gravfälten är belägna efter öns huvudväg.Vill du veta med om Gravfälten på Visingsö och hur du tar dig dig? Läs här

Hörnebo skiffergruva  Trakten kring Fröderyd är geologiskt intressant, med tillgång på malm- och mineraler. Under 1700-talet bröts både koppar och järnmalm i socknen. De inhägnade gruvhålen och bergen av skrotsten på båda sidor om vägen påminner om verksamheten. Den långa tunneln, från gruvhålets botten finns kvar och man kan gå in i dagbrottet, ficklampa och gummistövlar rekommenderas               Läs mer om Hörnebo skiffergruva här

Forshedastenen ”Rolf och Eskil reste denna sten efter Livsten, sin fader, som blev död i Skåne vid Gårdstånga, och förde (honom) till Finnveden” Så lyder en del av runskriften på Forshedastenen. Runstenen är rest på 1000-talet och står 50 meter från Storån och intill nutida vägar. Ortnamnet Finnveden har tolkats betyda ’kringströvande jägare och fiskare’ och ed som ’väg’, Runstenen står strax söder om Riksväg 27 mellan Bredaryd och Forsheda och är ett trevligt utflyktsmål.

    Runsten vid Forsheda, Småland.foto vikingsouvenir.se

Hakarps kyrka I Hakarps kyrkby, en Rosa korskyrka, anno 1694 som har takmålningar av Edvard Orm (1670-1735), altaruppsats, dopängel, vapensköldar, en från Arvid Hägerflycht (1635-1702) och mycket mer.Forskning visar att kyrkan har anor från 1100-talet. För besökare finns ljudinspelning som guidar dig i kyrkan. Tryck på en knapp som finns vid entrén och sedan bara att följa med.

Åsens by är ett kulturreservat nära Haurida i Aneby kommun i Jönköpings län. Åsens bys naturreservat bildades 1997 och ett kulturreservat 2000, vilket omfattar bebyggelsen i Åsens by och byns inägomark på omkring 35 hektar. Aneby kommun hade dessförinnan köpt de tre fastigheterna i byn från Svenska kyrkan. Första skriftliga belägg av Åsen är från 1455. Åsen var troligen en gård i början av 1500-talet, men Åsens by uppges i jordeböcker från 1542 ha två frälsehemman. Hauridas sockenkarta från 1683 redovisar Norrgården med 1/2 mantal och Södergården med ett mantal samt en knektstuga. Inget laga skifte gjordes i Åsens by, när det i övrigt gjordes i Haurida socken 1865. Idag är ett bostadshus, en ladugård, ett brygghus och ett utedass är bevarat i skick från tidigt 1900-tal. Övriga byggnader används för olika ändamål. Åsens by förvaltas av Stiftelsen kulturreservatet Åsens by, med ekonomiskt stöd från Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen i Jönköpings län och Aneby kommun. De husdjur som hålls är av gamla lantraser: rödkulla, gutefår, dalapälsfår, ölandshöns och linderödsgris

    Åsens by | Länsstyrelsen Jönköpingfoto länsstyrelsen Jönköpings län

Kleven  Åk till Gränna och ta sedan den gamla vägen mot Ödeshög. Kör c:a 9 km. När du passerat avtaget mot Getingaryds camping (till vänster) finns strax efteråt en gul vägskylt Kleven (till höger) kör uppför den branta backen. Gården Kleven är högt belägen med fantastisk utsikt över Vättern. Fortsätt förbi gården och du kommer högst upp till bord och bänkar där du kan njuta av matsäck och utsikt. 

 

Något för regniga dagar?

Föredrag

YouTube, www.youtube.com

Uppsala universitet, https://uu.se/forskning/forelasningar

Linköpings universitet, Strimman , https://liu.se/artikel/strimman---inspelade-forelasningar

Jönköping University, www.ju.se/offentliga

Musik

Kungliga Operan, OperanPlay, https://www.operan.se/

Malmöoperan, https://www.malmoopera.se/

Konserthuset, KonserthusetPlay, https://www.konserthuset.se/

Berwaldhallen, https://www.berwaldhallen.se/play/

Göteborgs Symfoniker, https://www.gso.se/gsoplay/om-gsoplay/

Elbphilharmonien, https://www.elbphilharmonie.de/en/

Metropolitan Opera House, NYC, https://www.metopera.org/

Bayerische Statsoper, https://operlive.de/

OperaVision, ett EU-projekt, https://operavision.eu/en/library/óperas

Budapest Festival Orchestra, www.bfz.hu/en/media/quarantine-soirees

svtplay.se, t.ex André Rieu

Teater

Stockholms stadsteater, https://kulturhusetstadsteatern.se/Play/

Globe Theater, London, https://www.shakespearesglobe.com/

Konst

Google Arts, https://artsandculture.google.com/, en guide till museer över hela världen

Moderna museet, Stockholm, https://www.modernamuseet.se/stockholm/en/

Historiska museet, Stockholm, https://historiska.se/

Louisiana, Humlebaek, https://www.louisiana.dk/

National Gallery, London, https://www.nationalgallery.org.uk/

Art Institute of Chicago, https://www.artic.edu/visit-us-virtually

Museum of Modern Art, NYC, https://www.moma.org/

Annat

Naturhistoriska museet, Stockholm, https://www.nrm.se/

Vetgirig.nu, https://www.vetgirig.nu/

SVT Play, När muren föll, dokumentär med Berliner Philharmoniker, https://www.svtplay.se/video/24192978/berlin-1989-musik-medan-muren-foll?start=auto