Sensommartips

 Sensommartips

 

Piteå 400 år

Piteå kommun

I år fyller Piteå 400 år! Piteås urbana historia börjar i Gamla Kyrkbyn på 1300-talet och rör sig via den gamla staden, den nya staden, utvecklingen under 1900-talet fram till idag. Ta del av Piteås historia genom sex korta filmer.

Se filmerna här! 

 

 

Brefven från Stockholm 

Stockholmskällan

Slussen, Lill-jans skogen, Norra bantorget, Frisens park – så såg Stockholm och människorna i staden ut omkring år 1909. Gardar Sahlberg har 1964 satt ihop dessa gamla klipp till en berättelse om Stockholm.

Se filmen här!

 

 

Din Stad Bollnäs

TraditionsTV

Minnen från förr i ett långsamt tempo.
Filmerna har skapats i syfte att ge de äldre och demenssjuka minnen som tilltalar dem och inspiration för anhöriga och personal när orden tar slut.

Se filmen här! 

 

Ett urval från veckans tips som presenterades under våren 2021

Veckans tips för dig som vill veta mer: https://www.so-rummet.se/
Vad är SO-rummet? SO-rummet är en gratis digital lärresurs och Sveriges största och mest välsorterade länkbibliotek för samhällsorienterade ämnen: historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap. Webbplatsen ger dig snabb och enkel tillgång till flera tusen ämnestexter och pedagogiska filmer samt tusentals SO-länkar.

Länksamlingen hänvisar endast till granskade artiklar och webbsidor varav nästan alla är på svenska. Målet med sajten är skapa inspiration, öka intresset och öka kunskaperna inom SO-ämnena.

Vilka ligger bakom sajten?

Webbplatsen drivs av Robert de Vries som är utbildad gymnasielärare inom historia, religionskunskap och samhällskunskap med många års erfarenhet som SO-lärare i Göteborg. Den tekniska utvecklingen av SO-rummet sköts av Andreas Karlsson som är verksam som webbutvecklare i Lund. På webbplatsen medverkar också många olika skribenter. En stor del av SO-rummets textmaterial är därför skrivet av andra lärare, författare och ämnesexperter/sakkunniga.
Historia. Historia om allt för alla
Religion. Religion, etik och livsfrågor
Samhällskunskap. Ämnet är indelat i olika ämnen
Geografi. Geografi, kartor och länder
Arikelarkiv. T ex En arikelserie om arbernas historia under islam... Det långa 1800-talet (1776 – 1914) var revolutionernas... Första världskriget, alla trodde på ett kort krig, men kriget blev ett världskrig...

 Boktips:  Fåglarnas hemligheter av Anita Campbell                                                                                                     

Vad kan vi lära oss av en fågelhjärna? Det visar sig att vi kanske kan hitta svaret på en rad medicinska gåtor. Hur lär människan sig tala? Varför drabbas stora delar av den åldrande befolkningen av nedsatt hörsel när fåglarna har en intakt hörsel livet ut? Varför har vänster och höger hjärnhalvor en rad olika funktioner? Kan fåglarnas enastående syn hjälpa oss i sjukvården? De senaste årens forskning har avslöjat intressanta egenskaper hos fåglar som lett till överraskande upptäckter om människan. Här får du läsa om hur forskning på fåglarnas hörsel och sång inspirerat till nya forskningsområden och lett till förbluffande upptäckter. Du får kliva in i en spännande värld fylld av fåglarnas hemligheter. Du kommer garanterat aldrig se på fåglar med samma ögon igen.  I november 2019 höll Anita Campbell en föreläsning för SU

          Fåglarnas hemligheter : hur fåglarna inspirerat oss att lösa medicinska gåtor           

Thielska Galleriet

Välkommen att utforska Thielska Galleriets samlingar i vår nya digitala plattform. Här kan du söka på nästan 6000 objekt som omfattar måleri, skulptur, grafiska blad, skisser, möbler, konsthantverk, fotografier samt brev och andra handskrifter.I den nya söktjänsten kan du välja mellan att enkelsöka efter information om föremål och arkivmaterial eller filtrera din sökning efter vad som visas i museet, önskad objektkategori och, när det gäller konstsamlingen, även efter material och teknik. Det finns även ett personregister, sorterat i alfabetisk ordning och som tillägg kan du söka på enskilda personers namn.
Bilderna i söktjänsten är nedladdningsbara i medelhög upplösning (JPG) och en stor del av arkivmaterialet finns som PDF-filer för nedladdning, se sidan om bildförmedling och upphovsrätt här. Vid frågor kontakta This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Sök i samlingarna och arkivet här

Tips för dig som vill ut i naturen:

1)För några år sedan inventerades vattenkällor i Småland och på Öland. Beskrivning av sevärda källor finns i en skrift som kan hämtas digitalt på länsstyrelsens hemsida https://www.lansstyrelsen.se/jonkoping.html sök på 2015 45 Källor i Småland och på Öland. I bilagorna finns närmare beskrivning av källorna med bilder och karta samt koordinater.
Hälsningar Håkan Kinnerberg medlem i SU

                   

2)All natur är inte tillgänglig för alla, men det är viktigt att det finns friluftsområden med god tillgänglighet.                       

Jönköpings kommun https://www.jonkoping.se/   

Klicka på Uppleva & Göra – Friluftsliv och motion. Välj sista fliken i menyn till höger:Vandringsleder och promenader. Här finns 47 förslag, genom att klicka på namnet får du en beskrivning och upplysning om tillgängligheten.                                                        

https://naturkartan.se/sv/jonkoping ger tips om vandringar och naturreservat

3)Vid E4:an strax norr om Gränna ligger en av Sveriges mest besökta sevärdheter - ruinen efter Brahehus. Brahehus är ett av våra fantastiska smultronställen, där 1000-tals bilar passerar förbi dagligen. Ingen undgår att se den fantasieggande ruinen och den hänförande utsikten över Vättern och Visingsö
På vår YouTube-kanal finns berättelsen om BrahehusS

    Brahehus - Grevskapet Gränna och Visingsös egen besöksguide

Se filmen om Brahehus

 

 

 

 

 

Några småländska smultronställen

Sladö  & Hasselö
Dansande tärnor följer båten från Västervik. Vid den timslånga färdens slut väntar frodiga Hasselö med röda stugor, vita fiskebåtar, sandstrand och lanthandel. Hyr cykel eller sikta på vandrande upptäckter till tvillingön Sladös blomsterrika naturreservat. Ät ljuvlig fisksoppa på torsk och lax på Restaurang Sjökanten eller kalasa på nybakade bullar och surdegsbröd från Hagaslätts hembageri som utlovar frukost hela dagen. Övernatta på vandrarhem eller sov i drängstuga. Kajakuthyrning finns också.

Café Sergel, Lindshammar
Trots att Lindshammar är så litet att orten knappt syns på några kartor har platsen ändå satt rejäla avtryck. Glasbruket födde Sergels torgs iögonfallande kristall-vertikalaccent. Idag är hyttan nedlagd och ersatt av Café Sergel som fyller ut de äldsta arbetarbostäderna med allt från italiensk kaffetradition och baristaskola till småländsk husmanskost och småländska tapas på lokala råvaror. Bed & breakfast finns också.

Rälsbuss-luffa
Rälsbussfärden Hultsfred–Västervik går på smalspår som håller sig till den udda bredden av 891 millimeter. Småbrutet kulturlandskap varvas med mörka skogssjöar. Glass-stopp och bensträckarpaus vid stationen i Verkebäck följs av kaffepaus och fika i Ankarsrum. Vid slutmålet väntar Västervik med skärgård.

Matstaden Växjö
Växjös kulinariska evolution tillhör Smålands absolut största landvinningar. Internationellt lovordade PM & Vänner lockar med finsmakarrestaurang, avslappnad bistro, takbar och bageri. Charmiga Café de luxe bjuder på lustfyllda matupplevelser till priser lägre än genomsnittet. Dessutom bar och scen som gästas av Sveriges rockelit. Sugen på mer? Testa prisade gourmet-japanen Izakaya MoshiToftastrands konditori med ljuvlig passionsfruktsbakelse, Grilleriets världsberömda burgare och vietnamesiska pärlan An-Viet.

Eksjö
Under 1500-talets nordiska sjuårskrig eldade Eksjös invånare upp sin stad för att den inte skulle falla i händerna på fienden. Då den skulle uppföras på nytt valde de tålmodiga Eksjöborna åter att bygga i trä. Idag är staden en av få i Sverige som ser ut som städer gjorde förr. Röda timmergårdar med eller utan svalgångar varvas med slutna kullerstensgårdar. Lyssna till stadsvandrande appen Telling Eksjö och avsluta med raggmunks-lunch på det pampiga stadshotellet i Eksjös gamla rådhus från 1862. 

Fler restips, guider och artiklar om Sverige hittar du här!

Jönköpings kommun https://www.jonkoping.se/    Klicka på Uppleva & Göra – Friluftsliv och motion. Välj sista fliken i menyn till höger:Vandringsleder och promenader. Här finns 47 förslag, genom att klicka på namnet får du en beskrivning och upplysning om tillgängligheten.  https://naturkartan.se/sv/jonkoping ger tips om vandringar och naturreservat


Vid Axamobadet finns det vandringsleder med olika längder. Här kan de sportiga väljer en led på ca 5 km o de mindre sportiga kan gå 1,3 km eller 2,1 km. Start o mål är samma plats. Det finns några bord o bänkar i anslutning därtill. Gott om parkeringsplatser.

Rosenlunds herrgård och rosarium  Den vackra gustavianska herrgården i Rosenlund är en av de äldre byggnaderna i Jönköping. 1788 stod byggnaden färdig med en interiör smyckad med takmålningar och kakelugnar. Trädgården var tidigare en frukt- och grönsaksodling innan det blev ett stall för polisens hästar att husera i. Först 1978 gjordes trädgården om till ett rosarium som sedan dess utökats. Med sin blomstrande flora och mysiga sommarcafé är det väl värt ett besök.  Vägbeskrivning och mer information om Rosenlunds herrgård hittar du här.  

     

För några år sedan inventerades vattenkällor i Småland och på Öland. Beskrivning av sevärda källor finns i en skrift som kan hämtas digitalt på länsstyrelsens hemsida https://www.lansstyrelsen.se/jonkoping.html sök på 2015 45 Källor i Småland och på Öland. I bilagorna finns närmare beskrivning av källorna med bilder och karta samt koordinater. Söderut: Glörje offerkälla söder om Anderstorp. Här finns en fin plats för medhavd fika. Villstad hälsobrunn vid gamla Nissastigen. Intressant information om hälsobrunnar. Alebo brunnskälla. Ligger vid Alebo pensionat söder om Unnaryd. Österut: Torslund, tre källsjöar med klart och fint vatten. Brännvinskällan, norr om Eksjö vid vägen mot Askeryd. Lilla Lönhult, utnämnd till årets källa 2011 av källakademin. Passa också på och besök Skurugata, njut av utsikten efter en strapatsrik klättring genom skuran.    

Vid E4:an strax norr om Gränna ligger en av Sveriges mest besökta sevärdheter - ruinen efter Brahehus. Brahehus är ett av våra fantastiska smultronställen, där 1000-tals bilar passerar förbi varje dag. Man kan inte undgå att se den fantasieggande ruinen och den hänförande utsikten över Vättern och Visingsö. På YouTube-kanal finns berättelsen om Brahehus

Brahälla slottsruin Vid en klippa ovanför sjön Noen ligger ruinen av Jaktslottet Brahälla. Greven Per Brahe den yngre använde Brahälla som jaktslott och det var även hans sista byggprojekt innan han avled år 1680. Under sina praktdagar hade slotten en källarvåning, sal, hall och kammare samt en altan för att bjuda sina gäster på en dramatisk utsikt. Slottsruinen ligger i Tranås kommun.  Här kan du läsa mer om Brahälla slottsruin och hur du tar dig dit

      

Gravfälten på Visingsö  På Visingsö finns det runt 800 förhistoriska gravar utspridda. Mest iögonfallande av de bevarade gravarna är de som finns samlade på öns tre gravfält: norra, mellersta och södra gravfältet. En undersökning av gravfälten visade att de äldsta av gravarna är från 500- f. kr. Gravfälten är belägna efter öns huvudväg.Vill du veta med om Gravfälten på Visingsö och hur du tar dig dig? Läs här

Hörnebo skiffergruva  Trakten kring Fröderyd är geologiskt intressant, med tillgång på malm- och mineraler. Under 1700-talet bröts både koppar och järnmalm i socknen. De inhägnade gruvhålen och bergen av skrotsten på båda sidor om vägen påminner om verksamheten. Den långa tunneln, från gruvhålets botten finns kvar och man kan gå in i dagbrottet, ficklampa och gummistövlar rekommenderas               Läs mer om Hörnebo skiffergruva här

Forshedastenen ”Rolf och Eskil reste denna sten efter Livsten, sin fader, som blev död i Skåne vid Gårdstånga, och förde (honom) till Finnveden” Så lyder en del av runskriften på Forshedastenen. Runstenen är rest på 1000-talet och står 50 meter från Storån och intill nutida vägar. Ortnamnet Finnveden har tolkats betyda ’kringströvande jägare och fiskare’ och ed som ’väg’, Runstenen står strax söder om Riksväg 27 mellan Bredaryd och Forsheda och är ett trevligt utflyktsmål.

    Runsten vid Forsheda, Småland.foto vikingsouvenir.se

Hakarps kyrka I Hakarps kyrkby, en Rosa korskyrka, anno 1694 som har takmålningar av Edvard Orm (1670-1735), altaruppsats, dopängel, vapensköldar, en från Arvid Hägerflycht (1635-1702) och mycket mer.Forskning visar att kyrkan har anor från 1100-talet. För besökare finns ljudinspelning som guidar dig i kyrkan. Tryck på en knapp som finns vid entrén och sedan bara att följa med.

Åsens by är ett kulturreservat nära Haurida i Aneby kommun i Jönköpings län. Åsens bys naturreservat bildades 1997 och ett kulturreservat 2000, vilket omfattar bebyggelsen i Åsens by och byns inägomark på omkring 35 hektar. Aneby kommun hade dessförinnan köpt de tre fastigheterna i byn från Svenska kyrkan. Första skriftliga belägg av Åsen är från 1455. Åsen var troligen en gård i början av 1500-talet, men Åsens by uppges i jordeböcker från 1542 ha två frälsehemman. Hauridas sockenkarta från 1683 redovisar Norrgården med 1/2 mantal och Södergården med ett mantal samt en knektstuga. Inget laga skifte gjordes i Åsens by, när det i övrigt gjordes i Haurida socken 1865. Idag är ett bostadshus, en ladugård, ett brygghus och ett utedass är bevarat i skick från tidigt 1900-tal. Övriga byggnader används för olika ändamål. Åsens by förvaltas av Stiftelsen kulturreservatet Åsens by, med ekonomiskt stöd från Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen i Jönköpings län och Aneby kommun. De husdjur som hålls är av gamla lantraser: rödkulla, gutefår, dalapälsfår, ölandshöns och linderödsgris

    Åsens by | Länsstyrelsen Jönköpingfoto länsstyrelsen Jönköpings län

Kleven  Åk till Gränna och ta sedan den gamla vägen mot Ödeshög. Kör c:a 9 km. När du passerat avtaget mot Getingaryds camping (till vänster) finns strax efteråt en gul vägskylt Kleven (till höger) kör uppför den branta backen. Gården Kleven är högt belägen med fantastisk utsikt över Vättern. Fortsätt förbi gården och du kommer högst upp till bord och bänkar där du kan njuta av matsäck och utsikt. 

 

Något för regniga dagar?

Föredrag

YouTube, www.youtube.com

Uppsala universitet, https://uu.se/forskning/forelasningar

Linköpings universitet, Strimman , https://liu.se/artikel/strimman---inspelade-forelasningar

Jönköping University, www.ju.se/offentliga

Musik

Kungliga Operan, OperanPlay, https://www.operan.se/

Malmöoperan, https://www.malmoopera.se/

Konserthuset, KonserthusetPlay, https://www.konserthuset.se/

Berwaldhallen, https://www.berwaldhallen.se/play/

Göteborgs Symfoniker, https://www.gso.se/gsoplay/om-gsoplay/

Elbphilharmonien, https://www.elbphilharmonie.de/en/

Metropolitan Opera House, NYC, https://www.metopera.org/

Bayerische Statsoper, https://operlive.de/

OperaVision, ett EU-projekt, https://operavision.eu/en/library/óperas

Budapest Festival Orchestra, www.bfz.hu/en/media/quarantine-soirees

svtplay.se, t.ex André Rieu

Teater

Stockholms stadsteater, https://kulturhusetstadsteatern.se/Play/

Globe Theater, London, https://www.shakespearesglobe.com/

Konst

Google Arts, https://artsandculture.google.com/, en guide till museer över hela världen

Moderna museet, Stockholm, https://www.modernamuseet.se/stockholm/en/

Historiska museet, Stockholm, https://historiska.se/

Louisiana, Humlebaek, https://www.louisiana.dk/

National Gallery, London, https://www.nationalgallery.org.uk/

Art Institute of Chicago, https://www.artic.edu/visit-us-virtually

Museum of Modern Art, NYC, https://www.moma.org/

Annat

Naturhistoriska museet, Stockholm, https://www.nrm.se/

Vetgirig.nu, https://www.vetgirig.nu/

SVT Play, När muren föll, dokumentär med Berliner Philharmoniker, https://www.svtplay.se/video/24192978/berlin-1989-musik-medan-muren-foll?start=auto