Veckans tips

2020-10-16      nr 21

Utflyktstips                                                                                              

                                  

Ännu kan vi hoppas på vackra höstdagar lämpliga för utflykter.
Jag kan rekommendera Fagertofta Gravfält.                                                                                                                                                               I närheten av vägen mellan Nässjö och Solberga i byn Fagertoftas utkant ligger ett gravfält som har en stor variation av gravanläggningar. Det har i folkmun kallats för ”Domsätet”, vilket härstammar från alla de domarringar som finns där, 24 st. I dag vet vi att domarringar inte använts som tingsplatser, utan att de är förhistoriska gravar. Domarringar karakteriseras av att de markeras med stora stenar placerade i en cirkel. I gravfältets södra ände finns en annorlunda grav, en domarring som markeras av sex uppallade stenkonstruktioner, tre stenar som underliggare och en fjärde ovanpå. Denna gravkonstruktion kallas arkeologiskt för järnåldersdös, men ibland går den under namnet ”liggande höna”.
Fagertoftagravfältet innehåller synliga 42 gravar. Förutom domarringarna finns stenkretsar, stensättningar, ett röse och en treudd. Dessa gravtyper dateras vanligen till tiden romersk järnålder – folkvandringstid, (0–550 e. Kr). Röset är dock förmodligen äldre och tros härstamma från bronsålder (1800– 500 f. Kr). I röset finns en rektangulär stenkista, som upptäcktes när man restaurerade gravfältet i början av 1940-talet. Då fann man också brända ben, kol och aska i gravarna vilket visar att det rör sig om brandgravar. Däremot fann man inga andra föremål som kan datera gravarna närmare. Vid tiden för restaureringen målades också ett så kallat hjulkors på mittstenen i treudden, vilket fortfarande är synligt. Detta har gjorts på flera fornlämningar i länet för att markera deras status. Märkningarna utfördes på initiativ av Bror Kugelberg som verkade som häradsfornvårdare fram till 1940-talet. Vid parkeringen intill gravfältet ligger den s.k. Midsommarkällan. För att hålla sig frist drack man eller tvättade man sig här under midsommarnatten. Använd gärna källan, men var försiktig med att ”leka ting” vid domarringarna – en gammal sägen berättar att det gör dig sjuk. Hitta dit: Sväng höger i Fagertofta vid skylten ”Gravfält 1 km”. Kör till vägs ände och parkera vid infoskylt. Åt Öster ängsmark med ett flertal fasta fornlämningar som domarringar, treuddar mm som härstammar från bronsålder-järnålder 1800 f Kr- 700 e Kr. Koordinater:N 6394227 / E 484870 (SWEREF 99 TM)m // N 57°41’ 24,02”, E 14° 44’ 46,38” (WGS84)                                                                                              Hälsningar  Ulla L

Vandringstips 

Vid Axamobadet finns det vandringsleder med olika längder. Här kan de sportiga väljer en led på ca 5 km o de mindre sportiga kan gå 1,3 km eller 2,1 km. Start o mål är samma plats. Det finns några bord o bänkar i anslutning därtill. Gott om parkeringsplatser. Hälsningar Eivor Svensson.

 

Ta en tur på Göta kanal med Tim och Pru!

               
I onsdags sändes i Kunskapskanalen det sista avsnittet i säsong 4 av den engelska serien Kanaler, båtar och kärlek med skådespelarna
Timothy West och Prunella Scales, som åkt kanalbåt över hela världen och upplevt en mängd spännande miljöer och kultur i olika länder. 
I säsong 1, avsnitt 1 färdas paret på Göta kanal, https://kunskapskanalen.se/program/43267/kanaler-batar-och-karlek-sasong-1-avsnitt-1

Botanisera gärna i de fyra säsongernas båtfärder på kanaler och besöken på land.

Filmtips 

Måndag och onsdag i nästa vecka går filmen En natt på Louvren: Leonardo da Vinci på Filmstaden         

I samband med 500-årsminnet kan vi nu se den enorma da Vinci-utställningen som visades på Louvren. Häng med på en guidad visning på vita duken, premiär på din biograf den 16 september.

Utställningen har hittills haft över 1 miljon besökare. Nu har den filmats nattetid utan publik, för att skapa en exklusiv guidad tur till biobesökaren. Ett unikt tillfälle att beskåda målningarna på nära håll. Just måleriet står i centrum, och hur han återskapade världen – ”måleriets vetenskap” – som han kallade det. Louvrens kuratorer är expertguider.

https://www.filmstaden.se/film/NCG321484/en-natt-pa-louvren-leonardo-da-vinci

2020-10-09      nr 20

Utställningar på Konstnärshuset Svavel på Tändsticksområdet.                                                                        
                                                      Vi har öppet tre dagar i veckan. Av höstens program återstår fyra utställningar:

24/10-8/11 "Förvandlingar från skräplådan – grafik och mixed media" EvaMarie Albinsson. Medlem i Föreningen Konstgrafiker i Jönköping.

14-29/11 "Grafiska tekniker" Grafikernas medlemsutställning

5-20/12 "Fria former" Timea Vauger, måleri, Marianne Karlsson, keramik


Vi har naturligtvis restriktioner, max 10 besökare samtidigt i lokalen, och inga publikdragande vernissager. Men vi känner att det är viktigt att livet och kulturen kan pågå så normalt som möjligt.

Normalt har vi öppet lördagar 11-15, söndagar 13-15 och onsdagar 16-18.
Kanske kan vi ordna visning för mindre grupper (för närvarande max 10) på andra tider. Hör av er i så fall

Mvh   Nisse Wetterbratt
Tel 0709 921091
Medlem i SU och utställningskommittén för Konstnärshuset Svavel

                                       

 

Kunskap förändrar  Lyssna på spännande föreläsningar i höst

Hos oss på Skolgatan 25B erbjuder vi föreläsningen Game of Thrones och verklig historia den 28 oktober. Boka din plats på vår hemsida!  Vi arrangerar också ett helt gäng gratisföreläsningar i samarbete med Jönköping University, bland annat Framtidens musik och Håll avstånd för hälsans skull. Föredrar du att se dem hemifrån så livestreamas de på ju.se/offentliga.

 

                      

När besökte du senast världens enda tändsticksmuseum?

Tändsticksmuseet, vid Vätterns södra strand, är inrymt i en vacker träbyggnad från 1848. I det hus som en gång var Jönköpings första tändsticksfabrik. Ingen produkt har gjort Sverige och Jönköping så känt som säkerhetständstickan. Dess historia är ett drama med många ingredienser. Idag är Jönköping som tändstickstillverkare historia, men Tändsticksmuseet fortsätter att berätta sagan om den lilla vardagsvaran som erövrade världen.

 

2020-10-02      nr 19

En titt i almanackan lockade mig att närmare undersöka vilka temadagar som finns i den svenska kalendern och särskilt under den närmaste veckan. Intressant läsning om alla olika dagar finns på länken https://temadagar.se/kalender/

Ett nytt boktips är Jonas Jonassons Hämnden är ljuv AB, en rolig skröna som utspelar sig både i Stockholm och i Afrika, i konstvärlden och på savannen. Slutet på handlingen kan betyda att det kommer en fortsättning, vem vet?

Ett filmtips är RBG, som repriseras i nästa vecka, tisdag-torsdag, på Filmstaden. Filmen om den högt respekterade domaren i Högsta domstolen i USA, tillika juris hedersdoktor vid Lunds universitet, Justice Ruth Bader Ginsburg visas på nytt med anledning av hennes bortgång. RBG var i sin tidiga karriär en längre tid knuten till Lund som forskare och återkom gärna dit eftersom en av hennes bästa vänner var sedermera lagmannen i Lunds tingsrätt Anders Bruzelius.

Tora Wigstrand

                                        TIPS BEETHOVEN  250 ÅR

LIVE 3/10 kl 15: I fritt fall

Helsingborgs Symfoniorkester

 Helsingborgs Symfoniorkester framför Beethovens Symfoni 3 ”Eroica”, den heroiska symfonin, ”komponerad till minnet av en stor man”.

Se konserten här!

 

Much ado about Beethoven

GöteborgsOperan

 I denna konsert med GöteborgsOperans Orkester, solist
Katarina Karnéus och dirigent Yoel Gamzou får vi njuta av två Beethoven-stycken, samt vacker musik av tonsättarna Korngold och Elgar.

Se konserten här!

Pastoralsymfonin

Berwaldhallen

Naturälskaren Beethoven tonsatte i sin sjätte symfoni, Pastoralsymfonin, de stämningar och sinnelag han sökte varje gång han lämnade Wien för den vackra landsbygden.

Se konserten här!

  
Höstmusik i Kristine kyrka  Dubblerade konserter i litet format, vissa söndagar klockan 15 och 16. Max antal besökare om 50 per konsert - först till kvarn gäller. Se alla konserter med datum här. Varje konsert ges två gånger samma söndag; klockan 15 och klockan 16. Fri entré.

1/11 OBS! Klockan 19 Actus Tragicus av J S Bach med vokalensemblen June Cantores och barockmusiker

8/11 Fyrhändig orgel med Annica Sjöstrand och Fredrik Sjöblom

15/11 Improvisationskonsert med Fredrik Sjöblom

29/11 Adventsmusik med Karin Edwardsson och Fredrik Sjöblom

6/12 Orgelkonsert med Fredrik Sjöblom

Lunchmusik med middagsbön Kom och lyssna på stämningsfull musik i Sofiakyrkan onsdagar klockan 12. På grund av coronaviruset kommer vi under hösten inte att ha någon servering i samband med lunchmusiken. Känn dig ändå fri att ta med din lunchsmörgås/lunchlåda själv och äta den i bänken före eller i samband med musiken.

Musiken varar 20-30 minuter och inleds med en middagsbön. 

Onsdag 21/10 Vacker musik för cello och orgel av Rheinberger och Vivaldi med flera. Kristina Jonsson, cello Annica Sjöstrand, orgel

Onsdag 28/10     Orgelmusik i Allhelgonatid Claes Sandström, orgel

Onsdag 4/11     Känd och mindre känd musik av  Johann Sebastian Bach Annica Sjöstrand, orgel

Onsdag 11/11     Otto Olssons orgelsonat Anders Josefsson Aljered, orgel

Onsdag 18/11 Orgelmusik för fyra händer och fötter  Annica Sjöstrand och Fredrik Sjöblom spelar musik av Franz Berwald och S. Wesley

Onsdag 25 november   Ludwig van Beethoven 250 år  Orgeltranskriptioner av Beethovens musik. Första satsen ur 5: e symfonin samt An die Freude” med mera.        Annica Sjöstrand, orgel

 

2020-09-24      nr 18      
                                       

Tipspromenader Nu har olika föreningar dragit igång tipspromenader. Ett utmärkt sätt att vistas utomhus med avstånd, få motion och samtidigt gnugga geniknölarna. Håll utkik efter de olika promenaderna, annonsering i Jönköpings-Posten!


 

                                        
Kvarteret Ödlans kommande evenemang och aktiviteter

Oktober

22/10 - Föreläsning Jönköping - Ljusets stad?

26/10 - Prel utökad fladdermusutställning under höstlovet!

31/10 - Halloween på Ödlan

 

November

3/11 - Trio Astrakan

8/11 - Berättarkafé

9-11/10 - Scrapbookinghelg

20-21/11 - Skrivfestival

28/11 - Barnteater med Sticket

 

December

1/12 - Trio Astrakan

5/12 - Jul på Ödlan

6/12 - Berättarkafé

2020-09-20       nr 17

Välkommen till offentliga föreläsningar vid Jönköping University            

                                               

Programmet för terminen

Under flera torsdagar erbjuds populärvetenskapliga föreläsningar som på olika sätt knyter an till högskolans intresseområden. Föreläsningsserien samarrangeras med Folkuniversitetet. Ingen föranmälan krävs och alltid fri entré. 
Tid och plats
Våra offentliga föreläsningar hålls i sal Hc113 (entréplan), Högskolan för lärande och kommunikation. Föreläsningarna startar kl 18.30 och pågår i cirka en timme. Under rådande situation kommer antalet besökare begränsas till 49 personer. 


29 oktober Framtidens musik – hur AI, AR och blockchain förändrar musikbranschen
Daniel Johansson, musikbranschforskare, Linnéuniversitetet

12 november Detaljhandeln i geografin – en sektor i förändring
Helena Nilsson, fil.dr i nationalekonomi

26 november Material om Jönköpingsbygden hos Riksarkivet – arkiven som resurs för forskare och allmänhet
Claes Westling, 1:e arkivarie, fil.dr, Riksarkivet Vadstena
 

3 december Håll avstånd för hälsans skull! – möten och samspel på social distans
Pia Bülow, professor i socialt arbete

10 december Ett liv utan gjutna komponenter – vilken mardröm!                                                                                                                                 Salem Seifeddine, professor i materialmekanik

Ytterligare införmation får du via länken:

https://ju.se/samarbeta/event-och-konferenser/event/offentliga-forelasningar.html

                                                    
 
Födelsedagsfirande!      130 år sedan Agatha Christie föddes och 100 år med Hercule Poirot!
Fram till sin död skrev Agatha Christie över 80 detektivromamer och noveller. Hon är översatt till över hundra språk och är den författare som sålt flest böcker i världen efter Shakespeare.  

Den första Poirotboken, ”En dos stryknin” där den belgiske detektiven löser sitt första mord kommer ut i nyöversättning lagom till födelsedagen. Du kan följa firandet via hashtaggen #100YearsofChristie.

 

 

2020-09-11       nr 16

Välkommen till Kvarteret Ödlan!

                            

 Kvarteret Ödlan som ligger på Syrgasvägen 7 vid södra Munksjön är ett hus med inriktningen natur, kultur och stadsutveckling som är öppet för alla!

Ödlans öppettider                                                                                              
Måndag - söndag 11.00 - 15.00 lunch, fika och glass via Circular centre - se menyn. Dessutom bjuder Litteraturhuset på lunchdikt varje vardag kl 12.15

Offentliga föreläsningar Föreläsningarna är gratis och arrangeras av Jönköpings kommun inom ramen för Stadsbyggnadsvisionen, friluftsliv och miljöfika

Föreläsare från hela landet ger kunskap om miljö, friluftsliv och inspiration till den fortsatta tillväxten och utvecklingen av Jönköping.

Under föreläsningen bjuds du på lättare lunch eller fika – utan kostnad men förutsatt att anmälan görs minst tre dagar innan föreläsningen. Ange också eventuell specialkost vid anmälan.

Så här anmäler du dig: Sök på Jönköpings kommun - Uppleva och göra – Evenemangskalender (eller sök direkt på Kvarteret Ödlan). Klicka på rubriken ”Offentliga föreläsningar på Ödlan” Klicka på den föreläsning du vill anmäla dig till och du kommer till ett anmälningsformulär.  Obs ej anmälan via SU

     

                                                              

Cineasterna är en kostnadsfri tjänst riktad mot landets bibliotek och deras låntagare. På Cineasterna.se kan du välja bland 2700 filmer från hela världen som du kan se på din dator, surfplatta eller mobil. Det enda du behöver är ett lånekort. Ditt bibliotek bestämmer hur många lån som du får göra. FörlagEtt AB har utvecklat och står bakom tjänsten Cineasterna. Kontakta oss gärna om du har några frågor, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Cineasterna- strömmande filmtjänst för dig!

Nu kan du, helt gratis,  ta del av ett brett utbud av film via strömningstjänsten Cineasterna. Cineasterna erbjuder ett brett utbud av nyheter, odödliga klassiker, film för de allra yngsta, kortfilm och film från all världens hörn.

Hur fungerar det?

Du behöver en dator, mobil eller surfplatta med internetuppkoppling.

 1. Gå in på valfri sökmotor och surfa till cineasterna.com

 2. Välj Jönköpings bibliotek i rullistan.

 3. Välj vilken film du vill se.

 4. Fyll i ditt lånekortsnummer eller personnummer och din pinkod.

 5. Tryck på Titta på filmen!

Bra att veta: Använd webbläsaren Google Chrome för bästa upplevelsen.

När du har valt en film och loggar in får du frågan om du vill skapa ett användarkonto. Detta är inte nödvändigt men kan underlätta för dig som låntagare. Om du vill skapa ett användarkonto, fyll i dina uppgifter och tryck på Skapa profil & börja titta. 

Du har möjlighet att låna maximalt 4 filmer per månad.

Biblioteken har en bergränsad pott på hur många filmer som kan lånas totalt under en månad. När den gränsen uppnås går det inte att låna mer film den månaden. I slutet på en månad kan det därför hända att du som låntagare inte kan strömma film- trots att du inte har uppnått din gräns på 4 filmer per månad men biblioteket som helhet har uppnått sin maxgräns. Potten fylls på vid en ny månad och då går det att njuta av strömmande film som vanligt igen.

                           

2020-09-04       nr 15

Följ med till England    Nu när det är ”too risky” att åka till Storbritannien på riktigt kan jag rekommendera att resa med Penelope Keith i serien Storbritanniens charmigaste byar och dess charmigaste kustbyar. Det finns flera säsongers program på SVT Play, härliga bilder från kust- och inland med vackra vyer, svårförstådda dialekter, genuina pubar, lokala traditioner och all annan sorts kultur.

                                     

Inte minst turen till Northumberland med ett långt inslag om Lindisfarne väcker minnen från resor som min familj gjort i England och Skottland och från SU-föreläsningen härom året om Lindisfarnes historia. Särskilt minns jag Gertrude Jekylls fina muromgärdade trädgård med perenner i vackra färger, en utmaning i den annorlunda svårhanterliga naturen. https://www.svtplay.se/video/27872475/storbritanniens-charmigaste-kustbyar/storbritanniens-charmigaste-kustbyar-sasong-1-northumberland

Två andra program som väcker minnen är det om Cumbria med Lake District , https://www.svtplay.se/video/27735215/storbritanniens-charmigaste-byar/storbritanniens-charmigaste-byar-sasong-2-cumbria?start=auto och och det om Yorkshire, https://www.svtplay.se/video/27839679/storbritanniens-charmigaste-byar/storbritanniens-charmigaste-byar-sasong-3-yorkshire?start=auto, med sina olika landskap och karaktärer. Och utöver mina exempel finns åtskilligt annat att välja mellan. ”Enjoy”.

Tora Wigstrand

2020-08-28       nr 14        

 Innehållet ej aktuellt

2020-06-12      nr 13 

Vandra på Dumme mosse Dumme Mosse klassas som naturreservat och är ett av länets största våtmarker med ett fantastiskt djur- och växtliv. På spångade leder kan du göra en härlig vandring på vad som ibland kallas för södra Sveriges sista vildmark. Området hittar du 7 kilometer väster om Jönköping. Reser du med bil tar du riksväg 40 från Jönköping mot Göteborg. Sväng av mot Axamo flygplats, i anslutning till flygplatsen är det skyltat till Dumme mosse och här finns parkering. Du kan även ta dig till Dumme mosse med buss 27, från centrala Jönköping till Axamo flygplats.

        

Dumme mosse har vandringsleder för både sommar och vinter. Den spångade led som är anpassad till sommarhalvåret kallas för Dumme mosse-leden, denna led hittar du på södra delen av naturområdet. Håll utkik efter tre-tåig hackspett som håller till vid Hållplatsbäcken. Välj själv hur långt du vill gå, de olika lederna är mellan 4-9 kilometer långa, 4,6 kilometer av dessa är anpassade till barnvagnar och rullstolar. Intill den gamla banvallen har du grillplats med färdighuggen ved, perfekt för en härlig paus. Längs med leden finns vindskydd och grillplatser. Dumme mosse kallas ibland för södra Sveriges sista vildmark.