Veckans tips

Veckans tips har "sommarlov"

2020-06-12      nr 13 

Vandra på Dumme mosse Dumme Mosse klassas som naturreservat och är ett av länets största våtmarker med ett fantastiskt djur- och växtliv. På spångade leder kan du göra en härlig vandring på vad som ibland kallas för södra Sveriges sista vildmark. Området hittar du 7 kilometer väster om Jönköping. Reser du med bil tar du riksväg 40 från Jönköping mot Göteborg. Sväng av mot Axamo flygplats, i anslutning till flygplatsen är det skyltat till Dumme mosse och här finns parkering. Du kan även ta dig till Dumme mosse med buss 27, från centrala Jönköping till Axamo flygplats.

        

Dumme mosse har vandringsleder för både sommar och vinter. Den spångade led som är anpassad till sommarhalvåret kallas för Dumme mosse-leden, denna led hittar du på södra delen av naturområdet. Håll utkik efter tre-tåig hackspett som håller till vid Hållplatsbäcken. Välj själv hur långt du vill gå, de olika lederna är mellan 4-9 kilometer långa, 4,6 kilometer av dessa är anpassade till barnvagnar och rullstolar. Intill den gamla banvallen har du grillplats med färdighuggen ved, perfekt för en härlig paus. Längs med leden finns vindskydd och grillplatser. Dumme mosse kallas ibland för södra Sveriges sista vildmark.                                    

eller

Ut och cykla

Den 3 juni var det internationella cykeldagen som instiftades 2018 av FN. Tanken med dagen är att uppmärksamma cykelns effekter för hälsa och miljö. Här hittar du info om cykelleder i Sverige www.swedenbybike.se 

      

eller

Ta en biltur till Åsens by som är ett svenskt kulturreservat nära Haurida i Aneby kommun i Jönköpings län. Åsens bys naturreservat bildades 1997 och ett kulturreservat 2000, vilket omfattar bebyggelsen i Åsens by och byns inägomark på omkring 35 hektar. Aneby kommun hade dessförinnan köpt de tre fastigheterna i byn från Svenska kyrkan.

Första skriftliga belägg av Åsen är från 1455. Åsen var troligen en gård i början av 1500-talet, men Åsens by uppges i jordeböcker från 1542 ha två frälsehemman. Hauridas sockenkarta från 1683 redovisar Norrgården med 1/2 mantal och Södergården med ett mantal samt en knektstuga. Inget laga skifte gjordes i Åsens by, när det i övrigt gjordes i Haurida socken 1865.  Idag är ett bostadshus, en ladugård, ett brygghus och ett utedass är bevarat i skick från tidigt 1900-tal. Övriga byggnader används för olika ändamål. Åsens by förvaltas av Stiftelsen kulturreservatet Åsens by, med ekonomiskt stöd från Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen i Jönköpings län och Aneby kommun. De husdjur som hålls är av gamla lantraser: rödkulla, gutefår, dalapälsfår, ölandshöns och linderödsgris. Öppet i servering (utomhus) och handelsboden under juni följande tider: onsdag - fredag kl 11 - 15 lördag, söndag, helgdag kl 11 - 16   Under juli planerar vi att ha öppet alla dagar kl 11 - 16 Augusti - september, onsdag - fredag kl 11- 15, lördag - söndag kl 11 - 16 Vandrarhemmet är öppet året runt. På grund av den pågående pandemin kan öppettiderna komma att förändras.

Åsens by är tillgängligt och öppet för besökare, och man kan fritt röra sig i byn och i landskapet. Precis som överallt annars handlar det om att inte komma hit när man känner sig sjuk och att man håller avstånd till andra gäster. 

                   

 

2020-06-05      nr 12 

FEL RÄTTSTAVNING!

159 korsordslösningar kom in! Av dessa lottades 10 vinnare som vardera får tre trisslotter med posten.

De lyckliga vinnarna är: Eva Arwidi, Eva Bjällmark, Lars-Gunnar Johansson, Stig Karlsmo, Kerstin Linnersten, Gunilla Ribenhäll, Kristina Strandsäter, Kristina Westlin, Bo Wallin och Ingrid Öhlund  

         En helt annan räckmacka 
                           


Ingen svensk sång har någonsin fångat känslan av att världen springer ifrån en när man åldras, bättre än Hasse och Tages Blå Stetsonhatt. Den ingick i 88-öresrevyn som sattes upp 1970

 

Har tillåtit mig att travestera vers tre o fyra

 

Vid sjuttitre,

é man passe,

vid sjuttifem

så kan man hälsa hem,

vid åtti jämnt,

é man ett skämt,

å högre opp,

så åker man väl på en propp

 

Man får vänta vid sitt vattenhål

på döden, som en gammal elefant

Eller måste man till SU

å lära sig nåt intressant

De bästa e att inte alls ge upp

o ge blanka sjutton i djugelns hårda lag

Hänga på sig bästa stassen

o njuta livet i ett jättehäftigt drag

Rose-Marie Ejermo

 

Utflyktförslag

Hakarps kyrka I Hakarps kyrkby, en Rosa korskyrka, anno 1694 som har takmålningar av Edvard Orm (1670-1735), altaruppsats, dopängel, vapensköldar, en från Arvid Hägerflycht (1635-1702) och mycket mer.

Forskning visar att kyrkan har anor från 1100-talet.
För besökare finns ljudinspelning som guidar dig i kyrkan. Tryck på en knapp som finns vid entrén och sedan bara att följa med.

Många hälsningar
Rigmor Ödman

         

 

Matrundan Gränna har dragit igång.https://www.matrundangranna.se/ Kommer att pågå hela sommaren( året). Bra tips för Hemester, härliga naturupplevelser, hållbar utveckling och stöd till lokala näringslivet.

Hälsningar Inger Ekengard  

 

Vatten, bara vanligt vatten......

Vatten utgör en av förutsättningarna för allt liv på jorden.

Vatten har många unika egenskaper, exempelvis högst densitet (täthet) vid +4 grader som gör att sjöars is fryser uppifrån och nedåt, hög värmekapacitivitet som stabiliserar havens och sjöars temperatur, hög ytspänning som gör att skräddare kan springa på ytan, att regndroppar bildas och att kapillärkrafter ger vatten- och näringstransport i växter och träd.

Mitt förnyade intresse för vatten började när jag för ett tag sedan fick syn på en forskningsrapport från Stockholms universitet, som förklarar varför vattnets högsta densitet ligger vid 4 grader Celsius. Förenklat uttryckt beror det på att vatten i vätskeform innehåller två olika bindningsformer mellan vattenmolekylerna, den lättare tetraediska som återfinns i is och som ökar i omfattning med lägre temperatur och den tyngre mer oordnade vars densitet ökar med minskande temperatur mer än den tetraediska. Under + 4 grader Celsius är omvandlingstakten till tetraedisk bindningsform så hög att vattnets densitet börjar minska igen.

           

Läs mer om detta och mycket annat intressant genom att klicka på nedanstående länkar.
Kemiska egenskaper
https://www.naturvetenskap.org/kemi/hogstadiekemi/vatten/kemiska-egenskaper/

Fysiskaliska egenskaper
https://www.naturvetenskap.org/kemi/hogstadiekemi/vatten/fysikaliska-egenskaper/

Allmänt om vatten
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vatten

Med vänlig hälsning Dan Ericsson

 

 

2020-05-29    nr 11    

Vår distansering i Coronatider fortsätter det finns ju en hel del som man saknar.

Träning                                                                                                                                                                                                                     Fler än jag  saknar nog SU:s träningsgrupper. Jag hoppas att ni upptäckt ”Sofias” träning i TV Kanal 1 kl 9 varje morgon. Hon visar bra rörelser som kan anpassa efter vars och ens förmåga. En hel del av rörelserna känner vi igen från SU:s cirkelträningar.

Hittaut                                                                                                                                                                                                                       Några av er var med i de introduktionstillfällen till hittaut som SU ordnade för ngt år sedan. Det handlar om att komma ut i naturen och leta checkpoints, orientering. Traktens orienteringsklubbar har även i år ordnat checkpoints och kartor för att locka oss ut. Kartan hittaut, där alla checkpoints finns angivna, hittar du bl a på biblioteken i kommunen och i Hakarpsstugans ”klubbstuga”, entrén ner mot H-na och en trappa upp. Om du hämtar kartan där passa då på att ta en promenad och leta upp ett par Checkpoints/kontroller som finns i Hakarpsnaturen. Checkpoints finns även i trakterna kring Åsasjön, Tenhult, Kaxholmen och Gränna. Checkpointen har olika svårighetsgrad och utöver att komma ut i naturen kan du också delta i en tävling. Mer information får du på orientering.se/hittaut.

Bilutflykt Girabäcken och Kleven                                                                                                                                                                             En bilutflykt när våren är som vackrast är inte fel. Föreslår att ni åker till Gränna tar den gamla vägen mot Ödeshög. Gör ett stopp vid Girabäcken som ligger någon mil norr om Gränna. P-plats finns på vänster sida av vägen. Där kan du följa stigen ner mot Vättern eller ta stigen på andra sida vägen upp mot det gamla stenbrottet. Har du tur, kommer vid rätt tidpunkt, så kan du se Ramslök och Backsippa.

Du fortsätter vägen mot Ödeshög passerar en mindre campingplats, strax därefter finns en gul vägskylt Kleven, en brant backe upp till höger. Så kommer du till gården Kleven högt belägen med fantastisk utsikt över Vättern. Där finns ett Café där man kan få hembakat bröd bl a ostkaka. Caféet är öppet onsdag till söndag kl 11 -17.

Föredrar du egen matsäck så finns bra sittplatser tom p-plats för häst om du råkar ha med dig en sådan

                                                 

Vandring i Bondbergsreservatet.                                                                                                                                                                             Är inte heller att förakta. Här finns fina väl markerade vandringsleder som utgår från Öxnegården. Du kommer inte att vara ensam på stigarna man märker en tydlig ökning av personer ute i markerna nu. Efter turen kan du fika billigt och bra på Öxnegården, öppettider: måndag – fredag kl 09 – 14. För att komma till Öxnegården ta buss nr 2, gå av hållplatsen efter Öxnehaga Centrum.

Ett annorlunda möte.                                                                                                                                                                                               På min dagliga skogspromenad möter jag en dag en äldre kvinna som går ovanligt långsamt. Det visar sig att hon som sällskap har en katt som går bredvid henne utan sele eller liknande. När de passerar mig låter katten sig klappas. Matte står en bit bort och väntar. De är på kvällspromenad. Katten går till sin matte, de fortsätter bortåt stigen, kommer till ett stigkors. Kvinnan och katten stannar och tittar på varandra. Katten väljer väg. Kvinnan och katten fortsätter sida vid sida.

                                                      

Önskar er alla en fin vår och sommar trots Corona.                             Ulla Lundin.

 

Vecka 21 kommer tips nr 10 i brevlådan hos alla medlemmar

Saxat ur majnumret av Grönköpings Veckoblad: "Samtliga framtidsprognoser från GRÖFO gällande politik, ekonomi och sjuklighet har nu sammanvägts och analyserats av GV:s expert hr kulturdoktor Stig Berglund. Resultatet pekar otvetydigt å slutsatsen att man inte kan veta hur det kommer att gå"

 

2020-05-15    nr 9    

Ett elakt virus ställer till det för oss och vi som gillar att resa tycker förstås att det är extra besvärligt. Nu finns det som väl är hjälpmedel som gör att vi kan ge oss ut i världen ändå, sittande framför våra dataskärmar.

I Brasilien, mitt i Amazonas, 120 mil uppför Amazonfloden, där den flyter samman med Rio Negro, anlade portugiserna ett fort 1669. Det blev så småningom en stad och efter flera namnändringar kom den 1856 att heta Manaus, efter en inka-stam kallad manáos. På 1700-talet lade de portugisiska nybyggarna märke till att indianerna lekte med bollar gjorda av latex, som man utvann ur träd på platsen. När sedan Charles Goodyear utvecklade vulkaniseringen och John Dunlop patenterade det pneumatiska däcket, startade en enorm gummirush i Manaus. I mitten av 1800-talet arbetade nästan 200000 brasilianare som seringueiros, gummitappare, och tappade 80 milioner gummiträd utspridda i regnskogen runt Manaus. Välståndet gjorde att den lilla staden fick elektricitet, telefon och till och med spårvagn, den första i Sydamerika. Gummibaronerna byggde ståtliga hus och det dröjde inte länge innan man ville ha ett operahus också. Det blev färdigt för invigning nyåret 1887. Teatro Amazonas byggdes med takplattor från Alsace i Frankrike, marmor från Carrara i Italien, stål från England, kandelabrar i konstglas från Venedig och möbler och inredning från Paris.

Vi reser dit och ser hur det ser ut!

Börja med att ladda ner Google Earth.


https://earth.google.com/web/@64.93842625,-68.75004081,-93427.                                                                40084524a,63263426.44351959d,35y,176.80231794h,0t,0r

Det kan hända att du inte har stöd för Google Earth i din webbläsare, ladda då ner Google Chrome, det är en bra webbläsare och den är kostnadsfri. Nu har du hela jorden framför dig och det är bara att ge sig av.

Leta rätt på Brasilien, zooma in så du ser Amazonfloden med staden Macapa vid mynningen och 120 mil uppströms ligger Manaus. Den här vackra bron går över Rio Negro strax intill:

Om du nu zoomar in lite mer ser du att det är en stor stad numera -

- och på kajen blir vi välkomnade på Brasilianskt sätt.

Längst ner till höger på skärmen ser du en positionsangivelse.  Den anger den punkt din muspekare pekar på. Ovanför positionsangivelsen finns en kompassnål och det underlättar om den står i nord-sydlig riktning. Klicka en gång på den om den står snett. För sedan pekaren till 3°07'48''S, 60°01'24''W , där finns Teatro Amazonas. Zooma in lite mer och klicka på en knapp som det står 3D på nere till höger på skärmen. Beundra operahuset från alla sidor och gå vidare på upptäcktsfärd i staden.

Sedan står resten av världen och väntar på dig.

Årets resa till Helsingfors blev ju inställd. Den hade samma upplägg som den vi gjorde till Tallinn förra året. Christoph Niemam på The New York Times Magazin kanske blev inspirerad av den, i varje fall reste han dit ett halvår senare, också med buss men från Berlin. Här är hans reseberättelse:

https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/25/magazine/dispatches-estonia.html

Hälsningar från Ingemar Norström

www.ingemarnorstrom.com

 

Veckans utflyktstips:

Natur-och kultursevärdheter i Huskvarnabergets naturreservat

Vassarp Med bil kommer du till en parkeringsplats ovanför Vassarps gård. Här är utsikten vidunderlig över Vättern, Taberg, Bankeryd och Hjo. Ängsmark, åkermark, ladugård och gödseldoft. Landskapet är dramatiskt. Njut av medhavt kaffe och natur.                                

Vägbeskrivning, Ådalsvägen, följ skylten EgnaHem, Smedstorpsgatan, förbi Smedstorps gård, efter drygt en km, vägskäl vänster mot Stibbarps gård, efter en dryg km vägskäl vänster mot Vassarps parkerings- och utsiktsplats och gård. (För den som är van att gå backig och smal stig, kan ta sig fram till Brunstorpsberget som finns ett par hundra meter bort.)

https://www.hitta.se/kartan/pl/Brunstorp%20Huskvarna?s=53e81a2d

Rigmor Ödman

 

2020-05-08   nr 8   

Referat från Studiebesök i Stadsparksberget

Hej alla, här en historia som många inte känner till - inte ens Jönköpingsbor.
Den 11 mars var jag på visning av bergrum vid stadsparken i Jönköping. Riksbanken startade på 1930-talet med att i hemlighet spränga ut bergrum. Nydesignade sedlar trycktes sedan upp, att användas om Sverige skulle ockuperas av främmande makt. Dessa sedlar trycktes av bl.a. Jönköpings Litografiska och lades in i rummen med start 1939. Dit forslades också en del av den svenska guldreserven (1450 st guldtackor) från Stockholm. Den totala guldreserven för Sverige var och är ca 10000 guldtackor, vardera med en vikt på 12.6 kg. Då fanns merparten av guldet i London och Fort Knox, numera finns det mesta av guldet i London, Kanada och Schweiz. Även svenska riksregalier (riksäpplet, kronan, svärdet, nyckeln, spiran) flyttades från Stockholm till Jönköping. Guldet och övrigt fanns här i Jönköping från 1939 till 1945. Allt detta skedde med stor hemlighet. Åren 1952 till 1953 trycktes i London fler sedlar - fyra miljoner sedlar i veckan. Detta berodde på det kalla kriget, där man fruktade infiltration av den egna valutan från yttre makter. Sedlarna förpackades i 2663 st trälådor, som även de förvarades i bergrummen i Jönköping fram till år 1982 då sedlarna brändes. Av en slump hittades dock år 2004 en förseglad förpackning på Myntkabinettet med dessa beredskapssedlar i olika valörer med  1000 st av varje. Myntkabinettet. Det finns mer att skriva om. Man inhyste en Flygledningscentral och en Luftskyddscentral med många olika rum. Bl. a. ett telefonrum med plats för 12 telefonister, ett radiorum och en ledningscentral. Man sprängde också ut många separata rum där olika banker hyrde för förvaring av deras mest värdefulla saker. En del rum lämnades på 80-talet en del andra behölls in på 2000-talet. Bilder och text finns på internet. Sök på: Guldreserv Jönköping. Bild på en av beredskapssedlarna.

Donald Israelsson

                      

Veckans boktips
”Smart” (vad vetenskapen säger om intelligens – Bonniers)) är den perfekta boken för livet i karantän av Maria Gunther, vetenskapsredaktör på DN och recenserad av Gunnar Wetterberg; ”Maria Gunther låter varje kapitel följas av en gåta som prövar läsarens förmåga . Gåtorna utspelar sig i Harry Potters värld men resonemangen är långt mer allmängiltiga än så. Framför allt tvingar de fram skärpa och fokus – innan läsaren är välkommen att följa Gunther vidare”.

                                              

 

Veckans kulturtips

Under www.sverigesmuseer.se kan vi som inte får resa, resa digitalt runt hela Sverige och uppleva det mesta i bilder och texter inom museivärlden. 

Lovö-smörgåsar
Den här utfärdsgåsen tröttnar man aldrg på-saxat ur DN för många, många år se´n:                                                      Klyv pain riche på längden, bred lite margarin eller smör på brödet, dela i t ex 10 bitar, se´n ett lager osötad s k fransk senap (detta är ett krux- var får man numera tag i denna senap? tacksam för tips!).
Doppa den bredda sidan i rikligt med fint hackad purjo. Täck det gröna med en tunn skiva rökt skinka. Lägg se´n ett par rätt tjocka tomatskivor på varje smörgås och avsluta med att mala över lite svartpeppar. Packa in varje smörgås i plastfilm och lägg dem tillsammans i en kyllåda.
Jag brukar räkna med två smörgåsar till var och en och så några extra – för säkerhets skull. Det brukar aldrig bli några över…

Med hälsningar Monica Hörberg

 

2020-04-30 nr 7  

Lunds studentsångare stoppas inte av coronaviruset!                                                                                                                                       I hemlighet spelades årets program in lördagen den 25 april. Antalet studentsångare bantades från 200 till 40. Du kommer, trots att inspelningen gjordes på AF-borgens tak, inte att missa de traditionsenliga bilderna på magnolian en bit bort. I år blommar den ovanligt tidigt.

Programmet sänds i SVT1 första maj kl 18.15 – 18.45

                         

Metropolitan erbjuder filmade föreställningar:                                              ”

https://www.metopera.org/user-information/nightly metoperastreams/?utm_source=OperaStreamsNewsletterW4&umedium=email&utm_campaign=320OperaStreamsNewsletterW4HD&utm content=version_A

 

During this extraordinary and difficult time, the Met hopes to brighten the lives of our audience members even while our stage is dark. Each day, a different encore presentation from the company’s Live in HD series is being made available for free streaming on the Met website, with each performance available for a period of 23 hours, from 7:30 p.m. EDT until 6:30 p.m. (* - 6 timmar för oss) the following day. 

The schedule will include outstanding complete performances from the past 14 years of cinema transmissions, starring all of the opera’s greatest singers.”

April 30 Nico Muhly’s Marnie - May 1 Verdi’s Aida - May 2 Verdi’s Luisa Miller - May 3 Borodin’s Prince Igor - May 4 Mozart’s Le Nozze di Figaro - May 5 Thomas’s Hamlet - May 6 Saariaho’s L’Amour de Loin - May 7 Strauss’s Capriccio - May 8 Puccini’s La Bohème - May 9 To Be Announced - May 10 Mascagni’s Cavalleria Rusticana  and Leoncavallo’s Pagliacci .

 

Utmana dig själv vik en trana i origamiteknik! Origami (det japanska ordet oru – vika – och kami – papper) är konsten att vika papper till tredimensionella objekt.

                 

En av de mest kända origamifigurerna är tranan, orizuru. Att vika 1000 origamitranor och fästa ihop dem med en tråd kallas för Senbazuru. Sök på: www.matsjonsson.nu/lar-dig-vika-en-trana

Ut och vandra i vår vackra natur!  Frisk luft och att röra på sig känns extra viktigt i dessa tider

                

Sedda fåglar i kommunen senaste veckan: bl a Småskrak, Smålom, Storlom, Sävsångare, Svartvit fluganappare, Drillsnäppa, Buskskvätta Grönsångare, Rödstjärt, Backsvala, Hämpling, Fiskgjuse, Svarthätta, Ladusvala, Årta och Mindre Strandpipare

Rose-Marie Ejermo

 

20-04-24   nr 6

Hoppas alla mår bra och tar det försiktigt i Coronatiderna!

Den här veckan vill jag gärna lyfta fram två filmer som jag hittat på filmarkivet.se. Den ena filmen är Bilder från Jönköping, stadsbilder från 1911, https://www.filmarkivet.se/movies/bilder-fran-jonkoping/ där du kan följa med till Stadsparken, på Öster och i hamnen m.fl. platser. På hovrättstorget saknar jag den fina fontänen men den kom ju inte till stan förrän 1958. Fint att en mer än 100 år gammal film är så väl bevarad! Den andra filmen är Strandhugg vid Sagosjön från 1935, https://www.filmarkivet.se/movies/strandhugg-vid-sagosjon/ där du seglar runt Vättern med vackra vyer över landskapet både från sjön och från luften. Fina bilder från strandhugg utmed hela Vättern, t.o.m. ett kort besök på Övralid hos Verner von Heidenstam.

                    

Jag vill också ta er med till USA, till Chicago och det innehållsrika Art Institute of Chicago, där många av de mest kända amerikanska konstverken finns att se, t.ex. Edward Hoppers Nighthawks från 1942, Grant Woods porträtt av det allvarsamma paret från 1930 och Archibald Motleys Nightlife från 1943. Följ med på rundturen What to see in an hour, https://www.artic.edu/highlights/3/what-to-see-in-an-hour

I Chicago blir vi inbjudna till Stephen Williamson, förste klarinettist i Chicago Symphony Orchestra (CSO), då han tillsammans med sin familj spelar en bit av Rhapsody in Blue, https://csosoundsandstories.org/a-bit-of-rhapsody-in-blue-from-the-csos-stephen-williamson/ . Sedan lyssnar vi till cellisten Kenneth Olsen och pianisten Craig Terry som spelar Hallelujah av Leonard Cohen, https://csosoundsandstories.org/the-csos-kenneth-olsen-and-lyrics-craig-terry-in-hallelujah/. Liksom många andra kända orkestrar har CSO stängt och erbjuder musik via nätet. Botanisera och lyssna!

Med hälsningar

Tora Wigstrand

 

2020-04-17  nr 5

Föreläsningar från TED-talk  https://www.ted.com TED, en förkortning för technology, entertainment och design (teknik, underhållning och design), arrangerar konferenser där föreläsningarna spelas in och sedan sprids via en hemsida. Organisationen har varit igång sedan mitten av 80-talet. Det är korta (max 18 minuter) tvärvetenskapliga föreläsningar av kända och okända föreläsare och underhållare, som framförs på en scen inför publik. Det går bra att söka på hemsidan bland de klatschiga rubrikerna.

Några förslag från mig. The most popular talks of 2019 med bl.a. Greta Tunberg.Monika Lewinsky (näthat 2015), Steve Jobs, Hans Rosling

Peter Sundelin

                              

Veckans lästips: Hendrik Groen, Små ögonblick av lycka (men rätt mycket elände med). Hendrik Groen är 83¼ år gammal och bor på ett äldreboende i Amsterdam. Han har tröttnat på att alltid vara korrekt, belevad, vänlig och hjälpsam. ”Jag tänker inte tycka om gamlingar i år heller”, skriver han i sin dagbok, och det blir inledningen till en charmig och dråplig rapport.

                    

Tävling Ta en promenad och njut av blommande körsbärsträd! Notera platserna där de finns och skicka din lista + ditt namn senast på torsdag den 16 april kl 12 till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Skriv Tävling som ämne. Ett litet pris och stor ära till den som får ihop den längsta listan.Pristagarna och platserna redovisas i nästa veckas tips

Rose-Marie Ejermo

           

Veckans tips Påskveckan 2020     nr 4

Den här veckan vill jag gärna lyfta fram Länssalongen Full vision 2020 på Länsmuseet i Jönköping, https://jonkopingslansmuseum.se/se-och-gora/kalender/kommande/lanssalong2020/

Lyssna gärna på Karin Arfalk Löwenborg från Jönköpings läns konstförening när hon introducerar Länssalongen. Länsmuseet håller öppet, se tider på länken ovan. Länssalongen pågår till den 17 maj.

På ju.se/offentliga hittade jag föreläsningen om Scania, En av världens modernaste fabriker ligger i Småland från september 2018. Föreläsningen kan samtidigt sägas vara ett digitalt studiebesök vid fabriken i Oskarshamn. Jag lärde mig mycket nytt. Imponerande hur Scania kan kombinera till olika varianter! https://www.youtube.com/watch?v=--igY8bZwdU&list=PL-EE3XX_fuSX72GjdfUU_yW7AF0Cn4kVj&index=27&t=0s

Veckans musiktips blir den fina konserten i Stockholms Konserthus med Adolf Fredriks musikklasser som sjunger Majas Alfabetssånger tillsammans med Kungliga Filharmonikerna som spelar under ledning av Emil Eliasson. Visst är det en charmig stund med duktiga musiker, både unga och gamla? https://www.konserthuset.se/play/majas-alfabetssånger/

                           

Boktipset blir Amor Towles, En gentleman i Moskva. Boken kom ut förra året och handlar om greve Rostov som döms till husarrest på Hotel Metropol i Moskva. Hotellet, som ligger mitt emot Kreml, är ett härligt exempel på gammaldags klassisk lyx som också man kan hitta på hotell i Bryssel, London eller Paris. Boken finns i pocket. Spännande läsning med dokumentära inslag. Se gärna den korta intervjun med författaren som du hittar på länken https://www.bing.com/videos/search?q=amor+towles&docid=608009172205240573&mid=28D6F46E99232D2AFCB328D6F46E99232D2AFCB3&view=detail&FORM=VIRE

Glad Påsk önskar

Tora Wigstrand

         

                                 

 Inget reseförbud för tranor!          

2020-04-03 nr 3

Gillar du frågesport, allmänbildning, spel och tävling? Googla på vetgirig.nu och du hittar en fullspäckad site, jag har varit med sedan 2005 i frågesportsturnering.

Länken https://www.youtube.com/watch?v=DTi-xiiJCNk  leder till ett underhållande program i Lasse Holmqvists program ”På tre man hand”.                     Här samtalar han med Sten Broman och Povel Ramel, två mycket olika herrar med mycket gemensamt.

TV tips Måndag 6 april 12.45–14.00 visas Pensionat Paradiset på SVT1                                                                                                                   Filmen från 1937 är förmodligen Sveriges mest utskällda pilsnerfilm, idag anses den vara en av våra största klassiker. Filmen tar oss med till ett skärgårdspensionat där en rad förväxlingar inträffar. En fantastisk lektion i hur man fäller upp en solstol av den gamla sorten ingår! 

              

Utetips från Rigmor Ödman i Huskvarna.                                                                                                                                                                  Åk till Utsiktsbergets parkeringsplats och promenera ca 200 m till Utsiktsberget i Huskvarna, eller till IKHP-anläggningen, Huskvarna, där ser man Taberg och minst 15 vindkraftverk i horisontlinjen. Lite närmare Vättern, Huskvarna och lite längre bort Jönköping. Intill IKHP-anläggningen finns sittbänkar, utegym, elljusspår och promenadstigar. Och den som vill gå långt kan härifrån gå vandringsleder.

   Rose-Marie Ejermo

 

20-03-27 nr 2

Googla på Kulturarenan.se   Klicka på Senaste nyhetsbrevet

Här finns en hel ”skattkista” fullpackad med musik och annat.    

T ex Kungliga Filharmonikerna och tre sångsolister som bjuder   på Boulanges Faust et Hélène, Clara Schumans Pianokosert med pianisten Lauma Skride, Avicii Tribute Consert en unik minnes- och hyllningskonsert för att uppmärksamma den svenska artisten Avicii, Liljevalchs Vårsalong där får man ta del av utställningen utan att behöva komma dit.

Du som tycker om wienermusik gå in på YouTube och skriv in ”André Rieu”. Han har en s k Johan Straussorkester på ca 60 personer och turnerar i stora delar av världen. Det är en fröjd både för öga och öra! Det är en omväxlande repertoar och förutom wienermusik kan man få höra opera, folkmusik, gamla schlagers etc., allt framfört med glimten i ögat!

Många tycker om klassisk jazz från 20-, 30- och 40-talen, skriv då in i sökrutan på Youtube ”Whitley Bay jazz festival”.

Förra veckans lästips handlade om Selma Lagerlöf. Lägg till "Jag vill sätta världen i rörelse" en biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm.                Den Augustprisnominerade biografin fanns tidigare endast i en inbunden utgåva men har i dagarna kommit ut i en billigare upplaga .

Tips på en film:”Vår lilla bondgård” som kan ses under kategorin Dokumentärer på SVTplay Filmen handlar om ett par som fick jorden att blomstra trots  motgångar och problem. En hoppingivande film med vackert foto.
 

Från medlemmar

                                  

______________________________________________________________________________

2020-03-21 nr 1

Veckans föreläsningstips handlar om Selma Lagerlöf och Alfred Dalin, som finns på länken www.ju.se/offentliga. Lektorn i didaktik vid Uppsala universitet Anna Nordlund berättar för oss om det stora läseboksprojektet Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, ett projekt som Alfred Dalin och Fridtjuv Berg initierade. Selma Lagerlöf tillhör mina favoriter i den svenska litteraturen.

Veckans musiktips finns på YouTube, länken https://www.youtube.com/watch?v=5YC4oV-lamk&list=RD5YC4oV-lamk&start_radio=1 där den amerikanska konsertorganisten Monica Czausz spelar Johann Sebastian Bachs Preludium och Fuga i D-dur på Bachorgeln i Christ the King Lutheran Church i Houston, Texas. Jag är fascinerad av att se hennes fötter spela på pedalerna i raskt tempo i skor med klack! När jag på 1960-talet utbildade mig till organist var det viktigt med platta skor så att man kunde spela även med hälarna. Lyssna och njut av Monica Czausz’ skickliga framförande!

Veckans konsttips är Arne Jones’ skulptur Spiral åtbörd i Norrköping. Bengt Lagerkvist berättar på svtplay.se, https://www.svtplay.se/video/13940204/konst-som-retat-manga/konst-som-retat-manga-spiral-atbord?info=visa&start=auto. Spännande rörelse, fantasieggande och utmanande.

Tora Wigstrand