Föreläsningar

 BETALA INTE FÖRRÄN DU FÅTT V=Välkommen

 

För F1vdig och F2vdig gäller:

Du som anmäler dig kommer att få lösenord till en länk där du kan se föreläsningen hur många gånger du vill under två månader.

Ansvariga: Rose-Marie Ejermo 070-310 29 38 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. och Christina Lorenzoni 070-610 06 05 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    

Tid för tillit och trygghet        Kod F1vdig

måndag 1 mars  från 14.00      

kan ses t.o.m. 1 maj   ingen avgift

Bodil Jönssons klokskap behövs mer än någonsin just nu. Här tar hon med oss in i sin egen tolkning av den utbredda oron i vår nuvarande tillvaro. Inte är det tid människor har ont om, säger hon, det är snarare tillit och trygghet. Varför just dessa är så viktiga, hur det har gått till när vi tappat taget om dem och hur de kan gå att återerövra i den renässans vi är på väg mot – det är det som utgör huvudfrågorna och utgångspunkterna i denna föreläsning.

Föreläsare: Bodil Jönsson, professor emerita. För en bredare allmänhet mest känd genom tv-programmet Fråga Lund (2017), där hon svarade på frågor om fysik, böckerna Tio tankar om tid (1999) och När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid (2011) och som värd för programmen Sommar i Sveriges Radio P1 Vinter i samma radiokanal den 1 januari 2010 och 31 december 2013.

             Bodil Jönsson: ”Jag är inget tidshelgon” – Icakuriren

  

Den karnevaliske Povel Ramel – narr och filosof       Kod F2vdig

måndag 8 mars    från 14.00              

kan ses t.o.m. 8 maj  

Avgiften 50 kr för föreläsningen betalas till SU:s PlusGiro-konto 153 14 30-5 senast 28 februari.   

Povel Ramels visor speglar och kommenterar den svenska kulturhistorien. Följ med på en resa i historien där vi spårar rötterna till Povels unika konstnärskap. Med sina lekfullt rebelliska parodier och pastischer gycklade han den förstelnade kulturen i efterkrigstidens Sverige. Men mitt i allt det crazyartade fanns också en ovanligt innerlig hyllning till livet. Hur kom det sig att han blev denna märkliga blandning av narr och filosof?

Föreläsare: Johanna Broman Åkesson, fil dr i musikvetenskap. Verksam som entusiastisk folkbildare inom kulturhistoria. Föreläser och skriver om svensk nöjeshistoria, i synnerhet om visor och revy. Hennes föredrag och artiklar kan också handla om klassisk musik och andra länders vistraditioner, som fransk chanson, bossanova och tango. Vill väcka tankar och nyfikenhet och vill berätta om samhället och idealen som formade musiken.
          Hasse & Tage - humoristiska humanister var... - Nordvästra Skånes  Senioruniversitet | فيسبوك

 

 Anmälan senast den 8 januari för nedanstående föreläsningar

 För föreläsningarna F3v - F5v gäller

Lokal: Immanuelskyrkan, Oxtorgsgatan 15, Jönköping.

Tid: 14.00. Under pandemin ca en timme, ej paus, ej kaffeservering.

Avgiften 50 kr/föreläsning betalas till SU:s PlusGiro-konto 153 14 30-5 senast 28 februari.                        

    

Svenska innovatörer                                 Kod F3v
måndag 15 mars

De jobbade vid sina skrivbord, i sina laboratorier och verkstäder – och alla drömde de om att lyckas. Vägen till framgång var ofta svår. En miste synen, en hamnade i gäldstugan, en drabbades hårt av den ryska revolutionen. Men de gav inte upp. Baserade på deras innovationer skapades storföretag som Asea, Electrolux, SKF och Tetra Pak. Vårt lilla land sattes på den internationella kartan. Made in Sweden blev ett kvalitetsbegrepp.

Föreläsare: Michael H Lindgren, civ ing i maskinkonstruktion, fil dr i teknik och social förändring.Har varit verksam som museiintendent, universitetslektor, tekniklärarutbildare. Byggt repliker av tekniska föremål från förr som medeltidsur, Christopher Polhem och Leonardo da Vinci maskiner.                 

Ansvarig: Dan Ericsson, 070-514 62 85 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Varför läsa klassiker                   Kod F4v
måndag 22 mars

I bokhandeln har böcker fått allt kortare bäst-före-datum. I skolan prioriteras literära aktualiteter, sådant som uppenbart tangerar de studerandes vardag. Klassikerna är satta på undantag, både på marknaden och i undervisningen. Går något väsentligt därmed förlorat? Och i så fall vad?

Föreläsare: Peter Luthersson, docent i litteraturvetenskap Efter att parallellt ha varit universitetslektor vid Lunds universitet och verkat på Sydsvenskans kultursida utsågs Luthersson 1993 till kulturchef på Svenska Dagbladet, en post han innehade fram till 2001. Han gör också program för Axess TV, till exempel samtalsserien ”Luthersson läser världslitteraturen” i 36 halvtimmeslånga avsnitt.


              


Ansvarig: Gunnel Hedlund, 036-12 23 15 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Möte med personligheten Karl XII               Kod F5v

Måndag 29 mars

Karl XII är en av de mest gåtfulla personer vi har i svensk historia, inte minst eftersom han är delaktig i den svenska stormaktens fall. Vem var han, hur tänkte han och varför agerade han som han gjorde? Genom att studera Karl XII:s nedtecknade tankar, samtidens iakttagelser av honom och den tidens världsbild får vi ett kontrastrikt porträtt av krigarkungen.

Föreläsare: Anders Dybelius, fil dr i historia vid Göteborgs universitet. Avhandlingen Ett hållbart minne? Historiebruk kring Georg Carl von Döbeln 1848-2009, klarlägger hur general Georg Carl von Döbelns minne har använts fram till våra dagar. I avhandlingen sätts symbolgestalten Döbeln in i en teoretisk historiebruksmodell. Det är en modell som även kan användas till att klarlägga hur andra historiska gestalter, platser och händelser har brukats av individer och grupper över tid. Han är idag verksam på lärarutbildningen, fristående kurser samt uppdragsutbildning på Jönköping University.

            Anders Dybelius

Ansvarig: Anna Ekstrand Persson, 070-551 24 38
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Övriga föreläsningar presenteras i kommande program.