Resor

 

RESOR

Anmälan senast den 7 augusti till resorna R1h – R9h och senast den 15 september till övriga resor. Resorna genomförs vid minst 30 deltagare.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan komma att innebära att programmet behöver ändras. Aktuell information finns på SU:s hemsida, www.sujkp.se

 

Göteborgs norra skärgård   Kod R1h

torsdag 27 augusti

Kom med och upplev det bästa av Öckerö, Hönö, Hälsö och Fotö, fyra av tio öar i Göteborgs norra skärgård. Vi tar bussen med på färjan till Hönö, där vår ö-guide visar oss runt på de fyra vackra öarna. Det blir ”Bagebröd” (Hönökaka) till fikat på Öckerö hembygdsgård, besök i Mariakyrkan och rundtur med buss på öarna.

På Hönö blir det fisklunch på den berömda krogen Tullhuset och besök på Fiskemuseet. Det blir även tid att promenera runt i Klåva (Hönös hamn). Högst 50 deltagare.

Pris 660 kr för resa, fika, lunch och guidning. Betalning senast 25 augusti.

Avresa 7.30 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 7.15 från nya biblioteket i Huskvarna. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna. Beräknad hemkomst ca 18.30.

Ansvarig: Bo Rybrand, 070-554 42 82 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 
Historisk Bruksmiljö Ryfors Bruk                               

Kod R2h

tisdag 8 september

Upplev Ryfors Bruks historia på plats. I det naturfagra Ryfors får vi under guidning ta del av hur livet vid ett bruk kunde vara för de människor som bodde och var gäster där. Bland grönskan, det porlande vattnet och de blå höjderna låg ett av de största godsen i Skaraborg, Ryfors, som även innefattade Ryfors Bruk. Familjen Sager, som ägde Ryfors, välkomnade många gäster, kungligheter, ambassadörer, diplomater och författare. I anslutning till bebyggelsen skapades en storslagen park och Sveriges första golfbana. Den guidade vandringen är ca 2 km lång, beräknad tid ca 1,5 tim.

På hemvägen äter vi lunch på Sands Golfklubb. Sands golfbana hör till de främsta i Norden. I Sverige är den rankad som nr fem. Efter lunchen får vi en presentation av golfanläggningen.

Pris 365 kr för buss, guidning och lunch. Betalning senast 30 augusti.

Avresa 10.00 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 9.45 från nya biblioteket i Huskvarna. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna. Beräknad hemkomst ca 15.00.

Ansvarig: Mats Annborn 076-947 27 77 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


Mykinge och Rudu    Kod R3h

onsdag 9 september        

Vi besöker Mykinge norr om Landsjön där Tändsticksbolaget hade en försöksgård och där det nu bedrivs trädvård och trädgårdsutveckling. Där får vi också kaffe och fralla. Trädgårdsmästare Petra Hanson guidar oss runt på gården. Vi går runt utomhus i ca en timme. Turen går så till Rudenstams äppellundar där vi sitter i bussen och guidas runt i området. Så är det dags för lunch på Rudenstams café och tid till att handla i butiken för dem som vill.

Pris 485 kr för buss, guidning, fika och lunch. Betalas senast 30 augusti.

Avresa 9.00 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 9.15 från nya biblioteket i Huskvarna. Hemkomst ca 15.15. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna.

Ansvarig: Elisabeth Schulz  072-527 61 67 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Hagshult och Hörle    Kod R4h

tisdag 15 september

Vi letar oss söderut till en spännande 1200-talskyrka med inventarier från den tiden och målningar som utfördes på 1600-talet, kalkades över 1750 och återupptäcktes 1940. En erfaren guide berättar om kyrkan.  

Vi fortsätter till den nyrenoverade 1700-talsherrgården i Hörle. Solveig Böhn guidar runt i de gamla rummen där interiören har återfått sitt utseende från förr vid en nyligen genomförd restaurering i samråd med Länsstyrelsen. Har vi tur kommer kyrkomålaren Ann Håkansson att berätta om sitt arbete med restaureringen. Lunch blir det på herrgården.

Pris 420 kr för buss, guidning, lunch. Betalning senast 30 augusti.

Avresa 9.00 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 8.45 från nya biblioteket i Huskvarna. Hemkomst till Jönköping ca 16.00. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna.

Ansvarig: Elisabeth Schulz 072-527 61 67 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Tidaholm med vinprovning     Kod R5h

torsdag 17 september

Mitt i Tidaholm ligger två öar, Turbinhusön och Vulcanön och det är här längs ån Tidan som staden växte upp kring bruket och vattenfallet. Det blir guidning och föreläsning om stadens framväxt av museipedagogen Per Wahlström. Bl a får vi tändsticksfabriken Vulcans historia berättad för oss, en gång världens största tändsticksfabrik, som idag heter Swedish Match och fortfarande ligger i Tidaholm. Stadsvandringen tar en dryg timme med täta stopp.

Det tillverkades inte bara tändstickor och tändsticksetiketter i staden utan även bilar framställdes här mellan 1903 och 1934 och några av dem kan vi se på museet som vi besöker. Vi avrundar dagen på VinContoret för en enkel vinprovning. Vi får avsmaka fyra viner och doppa osötat bröd i neutral olja.  

Pris: 950 kr. Betalning senast 30 augusti.

Avresa 8.30 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 8.10 från nya biblioteket i Huskvarna. Hemkomst ca 18.00. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna.

Ansvariga: Monica Hörberg 072-397 97 02 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. och Peter Sundelin 070-667 62 68 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                                     

Vandringsresa till Åsnens nationalpark 

Kod R6h

tisdag 22 september

                                                                   
Nationalparken vid sjön Åsnen är Sveriges senaste nationalpark. Vi kommer att vandra utefter sjön från entrén i Sunnabron till Bjurkärr. Där går vi runt bl a i den mäktiga gamla bokskogen. Vandringsstigarna är välpreparerade och det är förhållandevis lättvandrat. Vi kommer att gå 3,5 – 4,5 kilometer i lugn takt. Tag med både förmiddagsfika och lunch. Vi stannar till på vägen till Åsnen för toalettbesök och fika. Lunchen äter vi i bokskogen vid Bjurkärr.

Efter vandringen fortsätter vi till Huseby bruk. Där får vi en guidning i Slottet om Husebys historia och Florence Stephens märkliga livsöde. Det blir också tid för promenad i parken.

Håkan Olsson och Erik Svensson kommer under resan att berätta lite mer om nationalparken och vad vi kommer att möta där.

Grova skor och ”kläder efter väder” krävs. Ta med ryggsäck för fika och lunch, sittunderlag och glöm inte vattenflaskan. Vandringsstavar kan också underlätta.

Pris 420 kr för bussresa och guidning. Betalning senast 30 augusti.

Avresa 8.00 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 7.40 från nya biblioteket i Huskvarna. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna. Beräknad hemkomst ca 17.30.

Ansvarig: Erik Svensson 070–723 23 31 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 
 

Dalénmuseet och Åsle Tå   Kod R7h

onsdag 30 september 

                            
Vi reser till Falbygden och Sveriges största samling backstugor i Åsle Tå. Efter förmiddagsfika guidas vi runt i de autentiska interiörerna från de obesuttnas stugor i byns allmänning. Hembygdsföreningen har lagt ner ett stort arbete med att restaurera de gamla miljöerna.

Vi fortsätter därefter till Stenstorp och äter lunch på restaurang Fyrvaktaren. Under eftermiddagen besöker vi Dalénmuseet och Gunvor Johdets bonadsmuseum. I det lilla uppmärksammade Dalénmuseet berättar vår guide om Gustaf Dalén och AGA:s historia.

Pris 560 kr för bussresa, förmiddagsfika, lunch och guidning.

Betalning senast 25 september.

Avresa 9.00 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 8.40 från nya biblioteket i Huskvarna. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna. Beräknad hemkomst ca 17 .00.

Ansvarig: Kerstin Andersson 073-387 54 87 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


Teaterresa till Norrköping   Kod R8h

söndag 4 oktober

När terrorattackerna mot World Trade Center genomfördes den 11 september 2001 omdirigerades 38 plan till det isolerade kanadensiska samhället Gander på Newfoundland. Flygplatsen blev en mötesplats och det är här musikalen Come From Away (2017) utspelas. På scenen möter vi 14 skådespelare och 8 musiker i en underhållande föreställning, där alla människor räknas.

Välkommen att följa med till Norrköping för denna Nordenpremiär i regi av Markus Virta.

Pris 670 kr för bussresa, teaterbiljett och räkmacka. Betalning senast 30 augusti.

Avresa 12.45 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 13.00 från nya biblioteket i Huskvarna. Hemkomst ca 20.30. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna.

Ansvarig: Peter Sundelin 070-667 62 68 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
 

Skånsk matkultur   Kod R9h

fredag 9 – lördag 10 oktober I Skåne är det viktigt med god mat och det ska också vara ”möen mad och mad i rättan tid”. Vi åker till västra Skåne och besöker Wallåkra Stenkärlsfabrik mellan Helsingborg och Landskrona. Vi äter lunch och visas runt i fabriken som tillverkar stenkärl, brunglänsande krukor och krus från traktens lera vilka förr fanns i varje skånskt hem. Allt drejas för hand och bränns sedan i den stora koleldade rundugnen.

Vi fortsätter till Malmö och besöker Jan Hedh, den kände konditorn, chokladmästaren och författaren. Därefter checkar vi in på Quality Hotel View i stadsdelen Hyllie i Malmö. Kvällen tillbringar vi på Ängavallen strax norr om Vellinge där vi äter trerätters middag och får veta mer om gården med egen djuruppfödning, grisar, kor och får, som föds upp utan antibiotika och mediciner, riktiga hälsodjur samt gårdsbutik och gårdshotell m m.

Dag 2 lämnar vi Malmö vid 9-tiden och åker till Lund, där vi först går en runda i Saluhallen, ett innehållsrikt mattempel, sedan en kort promenad i centrala Lund för att komma till Skissernas museum där vi äter lunch i restaurangen. Vi lämnar Lund och reser norrut, besöker Arilds Vingård på Kullahalvön och fortsätter sedan hemresan.

Pris 2 700 kr för resa, övernattning i dubbelrum inkl. frukost, två luncher, tre-rättersmiddag och besöket på Arilds Vingård. Enkelrumstillägg 300 kr.

Betalning senast 30 augusti.

Avresa 8.30 den 9 oktober från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 8.10 från nya biblioteket i Huskvarna. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna. Beräknad hemkomst den 10 oktober ca 18.30.

Ansvarig: Tora Wigstrand 070-312 57 60 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Sista anmälningsdatum för de återstående resorna är 15/9

 

Kärnkraftverket Ringhals och Södra Cell i Värö            

Kod R10h

torsdag 15 oktober

                                                        
Vi besöker kärnkraftverket i Ringhals som står mitt i fokus för dagens kärnkraftsdiskussion. Under en två timmars guidning får vi möjlighet att ställa frågor kring anläggningen, kärnkraftens vara eller inte vara och vad som nu händer vid nedläggningen av en reaktor.

Vi fortsätter därefter till Södras massafabrik i Värö där vi först äter lunch. Södra Cell är ett av världens mest moderna pappersbruk som förutom massa även producerar grön el, fjärrvärme och biobränsle. Guidningen genom fabriken tar två timmar. Man varnar för att promenaden inte är helt tillgänglighetsanpassad och innehåller en hel del trappor.

Som förberedelse för resan håller Håkan Olson en föreläsning om kärnkraft och elförsörjning tisdag 13 oktober (se Föreläsningar kod F6h).

Pris 465 kr
för bussresa och lunch. Betalning senast 30 augusti.

Avresa
8.00 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 7.40 från nya biblioteket i Huskvarna. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna. Beräknad hemkomst ca 17.30.

Ansvarig: Erik Svensson
070–723 23 31 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
 

Företagare i praktiken – Gnosjöandan en framgångsfaktor  

Kod R11h

tisdag 20 oktober
                                                              

Intresserad av den svenska tillverkningsindustrin? Svensk industri består i huvudsak av mindre och medelstora företag. Vi besöker ett mindre och ett medelstort företag i Gnosjöregionen, samtalar med ägarna och får en inblick i företagarens villkor.

Vi besöker Falks Metall, ett företag med 30 anställda och legotillverkning av svarvade och frästa detaljer samt Gårö Plåtprodukter, ett företag med ca 100 anställda som tillverkar det mesta inom plåtbearbetning.

Vi äter lunch på Hylténs Industrimuseum i Gåröström där Göran Göhlin, ordförande i Gnosjöandans Näringsliv, berätta mer om Gnosjöandan och får guidning i museet.

Pris 550 kr. Betalning senast den 25 september.

Avresa 9.00 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 8.45 från nya biblioteket i Huskvarna. Beräknad hemkomst ca 17.00. Högst 50 deltagare. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna.

Ansvarig: : Mats Annborn 076-947 27 77 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.            

 

Konsertresa till Norrköping   

Kod R12h

lördag 24 oktober

I De Geerhallen i Norrköping ges Beethovens sjunde symfoni, ett musikaliskt verk som mottogs med varierande omdömen. En del anser dock att just den symfonin förde fram Beethoven till positionen som samtidens främste tonsättare. Vi får också höra orkesterverket Blue Cathedral av amerikanskan Jennifer Higdon och pianokonsert av finskan Laura Netzel. Dirigent är Ryan Bancroft och pianosolist Peter Friis Johansson. Föreställningen börjar 15.00 med introduktion 14.30.

På vägen upp stannar vi vid Löfstad slott, där vi först får en visning av slottet, vars nuvarande byggnad uppfördes på 1750-talet. Sista ägaren Emelie Piper donerade Löfstad slott till Riddarhuset och Östergötlands museum. Gemensam lunch på slottets värdshus.

Pris 900 kr för resa, visning av slottet, lunch och konsertbiljett.

Betalning senast 25 september.

Avresa 10.00 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 10.10 från nya biblioteket i Huskvarna. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna. Beräknad hemkomst ca 19.00.

Ansvarig: Birgitta von Malmborg 070-872 13 80 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Visualiseringscenter i Norrköping  

Kod R13h

onsdag 25 november                                                                                       

I hjärtat av industrilandskapet ligger ett digitalt science center med interaktiva utställningar som öppnades 2010. Vi kommer fram lagom till lunch. Efter lunchen får vi en kort presentation i Domen och ser filmen Osynliga Mysterier med 3D-glasögon. Därefter kan vi uppleva utställningen, äventyr och utmaningar för ”hands on”. Möjlighet till fika finns. Max 50 deltagare.

Pris 495 kr för bussresa, lunch, film och utställning. Betalning senast 25 oktober.

Avresa 9.30 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 9.45 från nya biblioteket i Huskvarna. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna. Beräknad hemkomst ca 18.30.

Ansvarig: Monica Hörberg 072-397 97 02 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Vita Amandi i Nässjö  

Kod R14h

torsdag 26 november
                                                         

Vi åker tåg med Länstrafiken (utnyttja seniorrabatt) till Nässjö och äter en gourmetmiddag 18.00 på Vita Amandi, Köpmansgatan 11. Restaurangen, med omdömet Mycket god klass i White Guide, serverar en trerätters meny där rätterna med säsongens färska råvaror byts ut från dag till dag.

Pris ca 500 kr inkl sallad, bröd och vatten. Övrig dryck tillkommer. Högst 25 deltagare.

SU svarar för gruppbokningen. Varje deltagare står för sina kostnader för tågresan och betalar måltiden direkt till restaurangen. OBS att bokning är bindande efter 6 november.

Avresa ca 17.00 från Jönköping för att vi ska kunna vara på restaurangen i tid för middagen. Återresa ca 21.30.

Ansvarig: Tora Wigstrand 070-312 57 60 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


 

Musikalresa till Göteborg 

Kod R15h

lördag 5 december  

På GöteborgsOperan ser vi musikalen Cabaret av Fred Ebb, John Kander och Joe Masteroff.

När mörkret närmar sig är det vi som måste lysa. Willkommen, bienvenue, welcome – till Kit Kat Club och Berlin 1930! Stora shownummer, känd musik och en gripande berättelse. Nattklubbsstjärnan Sally Bowles och hennes gäng välkomnar dig till en av säsongens häftigaste upplevelser.

Musikal i två akter med musik av John Kander. Sångtexter Fred Ebb. Manus Joe Masterhoff, baserat på en pjäs av John van Druten och berättelser av Christopher Isherwood. Svensk översättning Rikard Bergqvist. Ursprungligen producerad och regisserad för New York-scenen av Harald Prince. Sjungs på svenska med svensk och engelsk textning.

Föreställningen börjar 15.00 och slutar ca 17.45. För att få ett par timmar i Göteborg före föreställningen åker vi från Jönköping 10.00.

Pris 1 100 kr för resa och biljett på nedre parkett. Betalning senast 25 oktober.

Avresa 10.00 från bussparkeringen vid hamnkanalen i Jönköping eller 9.40 från nya biblioteket i Huskvarna. Meddela när du anmäler dig om du stiger på i Huskvarna. Vi beräknas vara tillbaka ca 19.30.

Ansvarig: Görel Tönnberg, tfn 073-640 09 14 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Tenhults Naturbruksgymnasium   

Kod R16h 

datum meddelas senare

Naturbruksgymnasiet i Tenhult är en gymnasieskola med drygt 220 elever och cirka 80 lärare. Här finns utbildningsprogram för häst, djurvård, lantbruk och trädgård. Vi börjar besöket med kaffe och genomgång av verksamhetsansvarig och rektor och får sedan guidning på trädgård, djurvård och hästavdelningen.

Pris, betalningsdatum och klockslag för avresa meddelas senare. 

Ansvarig: Peter Sundelin 070-667 62 68 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.