-Ordförandebrev nr 10 – oktober 2023

Till alla medlemmar

Hösten har kommit och stormarna med den.  Det blåste verkligen rejält under några dagar och temperaturen föll med en gång. Höstens SU-program har nu kommit mer än halvvägs. Föreställningen Pappan på Spira är värd ett särskilt omnämnande – Philip Zandén spelade med den äran och hela ensemblen med honom. Vilken fin eftermiddag!

Snart är det dags för nästa terminsprogram. På Mårtensafton, dvs den 10 november publiceras på webbsidan www.sujkp.se programmet med aktiviteter under våren 2024 och en dryg vecka senare kommer en tryckt version i brevlådorna. Sista anmälningsdag blir fredag den 1 december och besked om antagning, reservplatser m.m. kommer ca 15 december. Ångerperioden gäller fram tom 2 januari.

Den minnesgode kommer kanske ihåg att medlemmar i SU för ett par år sedan medverkade i ett projekt med Hälsohögskolan då en studerande på arbetsterapeutlinjen intervjuade ett par grupper om äldres körförmåga som underlag för sitt examensarbete. Nu har överläkare Björn Westerlind vänt sig till SU med förfrågan om engagemang i ett pågående forskningsprojekt om äldres körförmåga (NorDAS). En kortfattad beskrivning finns på studiens hemsida: Bedömning och normering av körförmåga hos äldre – NorDAS – Linköpings universitet (liu.se). Studien har pågått framför allt sedan pandemin avblåstes våren 2022 och har kommit halvvägs i rekryteringen av tänkta 200 deltagare, dvs det behövs ytterligare ett 50-tal deltagare på vardera orten (Jönköping och Linköping) där studien bedrivs. Målet med studien är att förbättra framtidens trafikmedicinska bedömningar och öka kunskapen om utredningsmetoderna. Studien undersöker hur friska bilförare, 75 år eller äldre, klarar de tester som används vid trafikmedicinska bedömningar för att hitta utredningsmetoder som kan bidra till enklare och säkrare bedömningar av körlämplighet. Det kan vara ett bra sätt att få en bedömning av både din hälsa och dina egna körvanor.

Ett tips för den som inte har tillfälle att gå på konserterna på Spira kan vara att lyssna på klassisk musik av högsta kvalitet alldeles gratis vid Öppen repetition med Jönköpings Sinfonietta i Konsertsalen på Spira. Nästa sådant tillfälle är den 10 november. Läs mer på webbsidan Öppen repetition – Kulturhuset Spira.

Ett annat musiktips kan vara att åka till Gränna där en inspelning med André Rieus nya julkonsert White Christmas visas den 3 december på Grenna Kulturgård. Läs mer på länken Grenna Kulturgård – Folkets Hus & Parker (folketshusochparker.se). Även biografen Metropol i Eksjö visar konserten men först den 16 december.

Och så till sist en förnyad uppmaning – kontrollera alltid skräpposten! Tyvärr dras vi fortfarande med problemet att en del SU-mail hamnar i skräpposten och vi vet inte varför. Vi har ett flertal gånger påpekat problemet för Cogwork i Uppsala som sköter Mina aktiviteter och arbetet pågår med att försöka lösa detta. Hör av er till info@sujkp.se eller ring telefonsvararen 036-290 64 29 om ni väntar på besked om någon aktivitet och inget har hört.

Med hälsningar och tillönskan om en fin Allhelgonahelg

Tora Wigstrand, ordförande