Bildgallerier o rapporter

 • Vandringsresa till Åkulla bokskogar 21 maj

  Vi kunde njuta av en skir försommargrönska i bokskogen, fin sjöutsikt och underbart väder under den ca 7,5 km långa vandringen. Lunchen intog vi bland ”Bexells talande stenar” med alla inskriptioner av olika talesätt och sentenser, stenarna är ett kulturminnesmärke i Halland. Efter vandringen besökte vi Österöö fårfarm där vi åt en utsökt ”lammgång” med lammpaté, olika lammkorvar och rökt lammkött på.  

 • På tur längs Göta kanal den 14 maj

  Im wunderschönen Monat Mai reste två bussar med SU-medlemmar på utflykt till Vreta kloster och längs med Göta kanal. Fantastiskt fint väder följde oss på färden. Efter stopp blev med bussfika utanför Mjölby blev nästa mål Vreta kloster och den stiliga klosterkyrkan från tidigt 1100-tal. Familjen Douglas gravkor imponerade stort. Vi fortsatte till Bergs slussar i Göta kanal och fick höra om Baltzar von Platen och hans stora kanalprojekt, ett imponerande bygge som tog många år att färdigställa.

  En god lunch åt vi i Brunneby där vi också besökte kyrkan med vackra kalkmålningar. Sista stopp gjordes i Skänninge med sin imponerande katedralliknande Vårfrukyrka från sent 1200-tal, vackert torg och gammalt fint rådhus, numera stadsmuseum.

  Det var en fullmatad dag i strålande försommar.

 • Resa till historiska Skara 17 april

  Andra resan till historiska Skara ägde rum den 17 april. Det var så många som anmälde intresse att resan dubblerats. Efter ett kort stopp vid Hornborgasjön i kyligt men soligt väder och där de flesta tranorna hunnit lämna trakten åkte vi direkt till Skara där den utomordentligt kunnige guiden ”mellan Vänern och Vättern” Ewert Jonsson välkomnade oss in i Skara domkyrka. Vi fick höra om kända biskopar, om Soopska gravkoret och om Bo Beskows magnifika glasmosaiker, 37 st, m.m. Promenaden på stan innefattade Ostmunken – du vet väl att Västerbottenosten härstammar från Skara? – Katedralskolan med sina djäknar, resterna efter slottet Gälakvist och mycket annat. Vi besökte Veterinärmuseet och Västergötlands museum med Sveriges äldsta bok Skaramissalet och de unika Fröslundasköldarna från bronsåldern. Efter en fullmatad dag gick hemfärden förbi de stora gånggrifterna vid Karleby.

  Foton tagna av Olof Svensson

 • Studiebesök på Norrahammars industri- och bygdemuseum – 20 mars

  Vi besökte de gamla brukslokalerna i Norrahammar där både industri- och bygdemuseet och Jönköpings radio- och teknikmuseum är inrymda. Besöket började med en föreläsning som följdes av fika med utsökt god hemgjord ostkaka, därefter tog guidning i samlingarna vid. Det är en imponerande bredd på produkter som tillverkats av Norrahammars bruk.

 • Besök på HLK – Högskolan för lärande och kommunikation

  Anders Svensson, kultur- och medievetare, guidade bland konsten på HLK på ett intressant och kunnigt sätt. Flera givande samtal om tolkningar av konsten uppstod.