Studiebesök på Rådhuset i Jönköping

Vid två tillfällen i mars har vi haft förmånen att komma på studiebesök i Jönköpings Rådhus.

Stadsdirektörens sekreterare Marie Gustavsson tog emot och hälsade oss välkomna. Marie berättade lite om rådhusets historia. Rådhuset uppfördes 1864-1867 och användes sedan som Högre allmänna läroverket för gossar. 1913 hade man vuxit ur skolan och den byggdes om till rådhus enligt stadsarkitekt Agust Atterströms ritningar.  Rådhuset togs i bruk 1914. Det värmdes då upp med en ångpanna, den första i Sverige.

1940 skedde en ombyggnad och för 13 år sedan gjorde man senaste ombyggnaden för att anpassa byggnaden efter dagens krav. Idag är det cirka 100 personer som har sin arbetsplats i rådhuset och här finns bl.a. 5 kommunalråd, administrativa avdelningen, näringslivsavdelningen, centrala ekonomiavdelningen, juridiska avdelningen och hållbarhetsenheten.

Vi visas runt i huset och får bl.a se det s.k. Finrummet med vacker konst (se bilder nedan) och personalens café som var bönerum när huset användes som skola.

Vi samlas sedan i den gamla gymnastiksalen som numera är kommunstyrelsens mötesrum.

Här träffar vi stadsdirektör Johan Fritz och kommunalrådet Andreas Persson (s) . De berättar sedan för oss om kommunens organisation, de olika nämnderna mm. I bildspelet nedan kan du ta del av den information vi fick.

På frågan om vad som är kommunens största utmaning de kommande 5-10 åren blir svaret att det tveklöst är kompetensförsörjningen och då särskilt inom äldrevården. Att Jönköping är en växande kommun är också en stor utmaning. Många företag är intresserade av att etablera sig i Jönköpings kommun och då behövs bostäder. Det byggs för lite i kommunen i dagsläget och det är också en utmaning att se till att de bostäder som byggs inte blir för dyra före kommande hyresgäster. Kommunen har satsat mycket på att bygga Trygghetsboende och så klart gäller samma utmaning för dessa byggnationer.

Vi tackar Marie, Johan och Andreas för ett intressant och givande besök och vandrar så ut ur den vackra byggnaden. Glädjande nog får vi löfte om att komma tillbaka med nya grupper till hösten.  

På bilderna nedan ser du Marie Gustavsson som berättar för oss i Finrummet, lite vacker konst och utsikten från Finrummet mot Rådhusparken. Café Rådhuset. Johan Fritz och Andreas Johansson och intresserade åhörare i kommunstyrelsens mötesrum.

Länk finns också nedan till lite historia om Rådhuset samt det bildspel vi fick ta del av.