-Ordförandebrev nr 7 – juni 2023

Till alla medlemmar

Vårens program är nu helt genomfört. Många tack till alla funktionärer och alla deltagare för roliga och intressanta aktiviteter i fin och stimulerande gemenskap!

Höstens program har kommit i brevlådorna och jag hoppas att alla ska hitta något av intresse att anmäla sig till. Det finns mycket att välja mellan. OBS! Sista anmälningsdagen är den 4 augusti. Den som fortfarande saknar det nya programmet när den här veckan är slut kan höra av sig till info@sujkp.se eller ringa vår telefon 036-290 64 29 så hjälper vi till.

Av misstag kom inte informationen med i programmet från början att det är Eva-Lotta Franzén som leder konstvandringarna i både Huskvarna och Jönköping men det har vi nu rättat till. Läs mer under fliken Studiebesök. Ta gärna chansen att under sakkunnig ledning lära mer om konsten i kommunen.

Jag påminner om resan till Vadstena den 26 juli med föreställningen Argbiggan i Shakespearefabriken. Även i år har Pontus Plaenge lovat att ge oss en introduktion till pjäsen. Kom ihåg att anmäla dig senast 1 juli!

Under hösten, troligen i slutet av september, kommer SU-medlemmar att kunna medverka i projektet Heat, ett forskningsprojekt i samarbete med Hälsohögskolan vilket syftar till att utforska värmeböljors inverkan på äldre personers utomhusaktiviteter i svensk stadsmiljö. Vi tycks ju få en riktigt varm sommar också i år så det finns med säkerhet anledning att diskutera och bidra till den angelägna frågan. En eller två gruppdiskussioner med 5-7 personer planeras med inriktning på det allt varmare klimatet och hur man hanterar och värmeböljor i sitt dagliga liv. Hör gärna av dig om du vill veta mer om projektet och är intresserad av att delta i en sådan gruppdiskussion!

Från Seniorunversitetet i Borås har vi fått ett fint mail: ”Varje fredag under sommaren, klockan 09.00, publiceras ett avsnitt på Bolonassos hemsida. Vassilis Bolonassos delar med sig av fantastisk musik från mer eller mindre bortglömda tonsättare såsom Locatelli, Buffardin, Cannabich, Rava, Reichenauer, Monn, Hume, Platti, Farinelli, Galuppi Prota, Graupner och många flera. Poddprogrammen är framtagna i samarbete med Sven-Olof Krafft och Christian Hedin. Härmed inbjudes medlemmar vid Sveriges senioruniversitet att ta del av dessa musikaliska skatter, helt gratis!”   Alltid i en podcast (bolonassos.se)

I mitt förra ordförandebrev skrev jag om Vätteroperetten Wienerblod som ges i slutet av augusti. En rad andra aktiviteter händer under sommarmånaderna. Bl.a. håller Kulturgatan i Bodafors även i år författarsamtal. Först ut den 29 juni är Linn Ullmann och Jonathan Lindström är siste man den 12 augusti. Den senare kommer ju också till Jönköping för att föreläsa för oss i SU i början av november, då med titeln ”Sveriges långa historia under 1400 år”. Läs mer om Kulturgatan på länken Författarscen Bodafors — KULTURGATAN BODAFORS . Den 16 juli spelas Shakespeare i Teaterträdgården i Smedbyn, två föreställningar av Romeo och Julia med en teaterensemble från Ljungby. Läs mer på länken Teater | Start (aktorkonsult.se). Och den 18 och 19 augusti är det krönikespel Det rika Nova Vallis i Nydala, en del av Nydalas historia. Mer information på länken Nydala byalag . Ett annat sommartips är Jönköpings rosarium som förra året tilldelades det fina priset Award of Garden Excellence. Det finns många olika vandringar med guide som du kan delta i – Rosenlunds rosarium | JKPG.com

Under sommaruppehållet vill jag gärna att du funderar över om du vill och kan ställa upp som funktionär i SU. Vi behöver ständigt förnya oss och vill gärna bli fler som planerar och genomför de olika delarna i SU-arbetet. Just nu behöver vi nya krafter i bl.a. resegruppen som ju också ansvarar för studiebesöken. Välkommen att höra av dig så kan vi berätta mer!

Nu vill jag önska alla en skön och avkopplande sommar och hoppas på återseende i höst

Med hälsningar

Tora Wigstrand, ordförande