-Ordförandebrev nr 3 – mars 2024

Till alla medlemmar

I torsdags var en grupp SU-medlemmar på studiebesök i Huskvarna Folkets Park, mycket intressant och lärorikt och mycket nostalgi för deltagande Huskvarnamedlemmar. Visste du att Folkets Park grundades redan 1911 och nuvarande parkområde kom till 1925? Det blir alltså 100-årsjubileum nästa år och folkparkschefen Per Magnus Söder är i full färd med att planera för jubileet.

I nästa vecka, den 22 februari, är det dags för det andra månadsmötet för terminen. Arkeolog Kristina Jansson berättar om Jönköpings äldsta historia. Som vanligt träffas vi i Allianskyrkan och vi scannar körkort eller medlemskort. Läs mer på webbsidan om hur du loggar in, Inloggning till Mina sidor – Senioruniversitetet i Jönköping (sujkp.se) och om hur du skaffar och skriver ut medlemskort, -Medlemskort – Senioruniversitetet i Jönköping (sujkp.se)

Jag vill också informera om att vi bytt lokal för föreläsningen 15 april då Britt-Marie Mattsson berättar om sin bok Kvinnorna som byggde välfärden. Föreläsningen hålls i den stora salen på Science Park, Gjuterigatan 9. Bytet av lokal betyder att alla medlemmar, i nuläget 527 personer, som anmält sig kan beredas plats. Kom gärna i god tid!

Jag vill också slå ett slag för studiecirkeln C 22 v Filmning med iPad i forskningsprojektet HEAT som handlar om stadsplanering för en åldrande befolkning i ett varmare klimat. Syftet är att vi ska kunna bidra till forskningsprojektet vid Göteborgs universitet genom att identifiera platser i närmiljön som fungerar bra och sådana som kan förbättras i Jönköpings kommun. iPad får du låna av projektledningen och det är ingen avgift för cirkeln, som börjar 9 april. Ta chansen och var med och påverka för en bättre miljö!

SU har slutit ett nytt lokalt avtal med Folkuniversitetet (FU). Det nya avtalet är föranlett av ändringar i statsbidragssystemet men innebär inga stora förändringar för oss i SU. Vi har fortfarande tillgång till FU:s lokaler och vår expedition ligger kvar på Skolgatan 25, plan 5. Vi får dock räkna med att det blir ett minskat ekonomiskt bidrag från FU än tidigare (avser i första hand studiecirklarna) och ytterligare minskning har aviserats i statsbudgeten för kommande budgetår. Vad det kan innebära för FU och i förlängningen för oss i SU är nu föremål för utredning.

Jag vill påminna om resan till Stockholm och Folkoperans föreställning Vita Hästen. Minaresor anordnar resan den 13-14 april och det är först till kvarn som gäller. Erbjudandet har skickats även till SU Linköping och SU Motala Vadstena så vänta inte med att bestämma dig. Anmälan sker direkt till Minaresor. Läs mer om resan på vår webbsidas första sida under Nyheter, klicka på länken till resan. Före hemfärd dag 2 blir det en guidad tur i Stockholm med den proffsiga guiden Cecilia Lagersvärd.

Akademibokhandeln på Asecs har bytt namn på sin bokklubb som numera heter Boksnack och tiden är ändrad till kl 14-15. Nästa gång är 29 februari då Patric Linden talar om sin bok Mot döden – En radikalt livsbejakande filosofi. Och på Caffé Nero kan vi 20 februari kl 14.00 höra Anders Dybelius berätta om Historien om Jönköping och Södra Vätterbygden.

Slutligen vill jag nämna att SVT 2 igår kväll sände det intressanta programmet Sveriges konsthistoria – på en timme. Se gärna programmet på länken Sveriges konsthistoria – på en timme | SVT Play.

Med hälsningar Tora Wigstrand, ordförande